Gazdaság

Gyengüléssel nyitott a forint

Gyengébben nyitott a forint a bankközi devizapiacon csütörtökön. Az eurót kilenc óra tájban 279,30/50 forinton jegyezték, szemben a szerdai 277,10/20-as árfolyammal. A forint 80 bázisponttal 1,05 százalékra gyengült a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank üzletkötője az MTI-nek elmondta, hogy csütörtökön reggel érezhetően megváltozott a piac pozitív hangulata, a közép-európai régió valutái ismét gyengülnek a feltörekvő piacok azonos kockázati besorolású valutáival együtt.

A kedvezőtlen nemzetközi hatások mellett rossz hír a forint számára, hogy az adótörvények normakontrollja akár szeptemberig is eltarthat, ami bizonytalanságot generál a piacon. További negatív hír, hogy az EU pénzügyi biztosa ismét kedvezőtlenül nyilatkozott a magyar gazdaságról. Joaquín Almunia a Die Weltnek adott interjúban azt mondta, hogy a magyar közszféra helyzete a legproblematikusabb az Európai Unióban.

A dollár erősödött a nemzetközi piacokon. Budapesten 220 forint felett is volt a jegyezés reggel, kilenc óra tájban 219,60/80 forinton jegyezték, szemben a szerda délutáni 218,05/25 forinttal.

A forintpiacon az overnight kamat 6,10/20 százalékon maradt, a hosszabb lejáratokat és az állampapírok másodpiacát egyelőre kivárás jellemzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik