Gazdaság

A flottamenedzsment kicsiknek is megéri

admin
admin

2006. 07. 13. 07:00

Egy nagy állami vállalatnál, a MÁV-nál történt flottaváltás nehézségeiről Egerland Zoltán, a cég gépjármű-gazdálkodási osztályvezetője tartott előadást. – A társaság speciális helyzetéből fakadó sajátosságok miatt óriási nehézségek árán a MÁV 50 különböző tevékenységét szervezte ki, ezek egyike volt a gépjárműflotta is – közölte az osztályvezető. Majd hozzátette: sajnos nem sikerült minden közúti gépjármű üzemeltetését kiszervezni, mivel jelenleg Magyarországon nincs olyan cég, mely a 3,5 tonnánál nagyobb járművekkel foglalkozna. A kisebb gépjárművek kiszervezésével minimum 10 százalékot lehet spórolni – fűzte hozzá Egerland.


Spórolás a kiszervezés

– A kiszervezett flottamenedzsmenttel pénz és idő takarítható meg, mely már a kiscégek számára is előnyökkel jár – közölte Borók János, a Porsche Lízing ás Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. – Egyrészt a flottakezelő leveszi a gépjárművekkel kapcsolatos munkákat a cég alkalmazottja válláról. Számos cég azért tartja saját kezelésében a gépkocsikat, mert a saját munkaerő sokkal közvetlenebb módon és személyre szabottan végzi a dolgát – fűzte hozzá az ügyvezető.


A kicsik fókuszáljanak alaptevékenységükre

– A flottakezelés és -lízingelés azért is járható út a kis- és középvállalkozások számára, mivel az amúgy is tőkeszegény cégek szakmai tevékenységükre fordítják a pénzt és a nagyobb hangsúlyt. Ezzel azt lehet elérni, hogy az alkalmazottak a cég főtevékenységére koncentrálnak, és nem aprózzák el az erőforrásaikat – közölte a Magyar Olajipari (Mol) Rt. gépjármű-gazdálkodási munkatársa. – A Mol autóparkját külsős cégek kezelik. Számos esetben, mikor a legjobbdolgozó-szavazás fut, sok munkatársunk nem is tudja, hogy nem céges alkalmazottra szavaz, mikor a gépjárműkezeléssel foglalkozó alkalmazottat jelöli. A Molnál ugyanis a rent-a-car cégek kiszervezett alkalmazottai ülnek, és tartják a kapcsolatot a Mol dolgozóival– tette hozzá a szakértő.


– A Pannon Távközlési Zrt. megtartotta belső kezelésben a flottamenedzselést – közölte a FigyelőNettel Csörgő József, a Pannon infrastruktúra-támogatási osztályvezetője. Számukra fontos a személyes kapcsolat, mely a gépjárműveket kezelő személyzet és annak használója között kialakul. Ezzel jelenleg a Pannon teljes mértékben elégedett, így ezt nem is tervezik megbolygatni.


Car Policy

– Flottamenedzsment szempontjából rendkívül fontos a céges Car Policy, vagyis az autók használatára vonatkozó pontos előírások megléte és betartása – közölte Gulyás Zsuzsanna, a Bayer Hungária Kft. igazgatási koordinátora. – A Bayer Car Policyja nagyon szigorú, ezért a flottakezelés hatékonyan működik. A cégnél egy alkalmazott közel 150 gépjármű kezeléséért felelős – közölte Gulyás. – Ugyanez a szám meghaladja a 200-at is például a Mol esetében, ám az ezt a munkakört betöltők nem a cég alkalmazottjai. A gépjárművek flottakezelésének kiszervezése akkor működik jól, ha van Car Policy – közölte Bacher János, a GfK Hungária Piackutató Kft. kutatási igazgatója.


A tender

A gépkocsipark kiszervezésének legfontosabb első állomása a sikeres pályáztatás. A tendert már úgy kell kiírni, hogy teljes mértékben a kiíró érdekeit tartsa szem előtt, ez konkrétan a MÁV esetében nem volt könnyű feladat, hiszen a közbeszerzési eljárás bürokratikussága igencsak megnehezítette a pályáztató munkáját. A flottamenedzsment bevezetése egyéb előnyökkel is járhat egy-egy cég számára, hiszen a speciális igények, a járműpark egységesítése egyrészt növelik a dolgozók munkakedvét, illetve csökkentik a költségeket. A racionalizált gépjárműkezeléssel olyan szolgáltatásokhoz jut a cég, mint a szerviz, a biztosítás, a hozom-viszem szolgáltatás, a csereautó, a téli-nyári gumi, az autópálya-matrica és a mosás. Ez egyrészt leveszi az alkalmazottak válláról az autóval kapcsolatos pluszterheket, másrészt pedig profi szolgáltatást nyújt a cég számára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.