Gazdaság

Egymilliárdos büntetés a MÁV-nak

Visszaélt gazdasági erőfölényével, ezzel a versenytörvénybe ütköző magatartást tanúsított a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV), ezért egymilliárd forintos verenyfelügyeleti bírsággal sújtotta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A MÁV visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor a magánvasutakkal kötendő pályahasználati szerződés előfeltételeként bankgarancia nyújtását írta elő. Nehezítette, késleltette, illetve megakadályozta e társaságok hozzáférését a tulajdonában, illetve kezelésében álló ipar- és rakodóvágányokhoz. Egyes kiemelt jelentőségű tömegáru-fuvaroztató vállalkozásokkal 2003-ban, 2004-ben, illetve 2005-ben kizárólagossági kikötést tartalmazó, több évre szóló fuvarozási szerződést kötött – állapítja meg a versenyhivatal.

A MÁV Zrt. által elkövetett versenyjogsértések különösen érzékeny helyzetben és időszakban érintették hátrányosan az újonnan piacra lépni szándékozó magánvasutakat, kockáztatva ezzel a piacnyitás sikerességét. A GVH ezért egymilliárd forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a céget – áll az indoklásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik