Gazdaság

A kötvényalapokból a garantált alapokba áramlik a tőke

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,1 százalékkal nőtt júniusban, a félév végén 2084 milliárd forintot tett ki. A hónap végére már az ingatlanalapok alkotják a második legnagyobb csoportot a pénzpiaci alapok után.

A BAMOSZ tagjai által kezelt alapok júniusban összesen mintegy 4 milliárd forint tőkekivonást szenvedtek el, a hozamok viszont 7 milliárd forinttal növelték a vagyont.

Az alapok összvagyonának 69 százalékát kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma egyel nőtt, vagyonuk viszont 1,9 százalékkal csökkent. Júniusban közel 34 milliárd forintot vontak ki ezen alapokból, a hozamok viszont közel 7 milliárd forinttal növelték a vagyont. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona 1 százalékkal nőtt, ennek oka a részvény (és kisebb részben a pénzpiaci) alapok 640 millió forintos tőkevonzása, míg az alapok 160 millió forint negatív hozamot értek el. A hónap végi 47 milliárd forintos vagyon az alapok összvagyonának 2,2 százaléka.

Az ingatlanalapok száma nem változott, miután egy zártvégű alap végelszámolása befejeződött, egy új zártkörű alap pedig indult. A 20 alap vagyona a hó végén 425 milliárd forint volt, arányuk az összvagyon 20 százaléka. Az ingatlanalapok bővülése és a kötvényalapok fokozatos csökkenése eredményeként a hónap végére már az ingatlanalapok alkotják a második legnagyobb csoportot a pénzpiaci alapok után. Az új befektetés a 2,2 százalékos havi bővülésből közel 6 milliárd forint volt, az alapok teljesítménye pedig 3,2 milliárd forintot tett ki. A hazai ingatlan alapok e hónapban ismét gyorsabban, 5,8 százalékkal nőttek, és vagyonuk már megközelíti a 85 milliárd forintot.

E hónapban hét új garantált alap indult, egy futamideje pedig lejárt, így június végén 54 alap létezett. Ezek összvagyona a hónap végén meghaladta a 176 milliárd forintot, ami az összvagyon 8,4 százaléka. A garantált alapok 13 százalékos havi növekménye a hónapban a legdinamikusabb volt, ez a 23 milliárd forint új befektetésnek köszönhető, míg a piaci teljesítmények 2,9 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. Az 5 származtatott alap vagyona 4,6 százalékos bővülést követően meghaladta a 7,6 milliárd forintot. A növekmény az új befektetések eredménye, a hozamok csekély mértékben ismét csökkentették a vagyont.

A 29 nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alap vagyona 0,8 százalékkal nőtt júniusban, és 677 milliárd forintot tett ki a hónap végén. Az előző hónap tőkekivonása után közel 3 milliárd forint friss tőke áramlott a pénzpiaci alapokba, a hozamok pedig 2,2 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategórián belül 54 százalékot kitevő „klasszikus” pénzpiaci alapokból továbbra is több mint 10 milliárd forintot vontak ki a befektetők, így ezek vagyona 2,7 százalékkal csökkent, míg az alapok hozama 400 millió forint volt. A likviditási alapok vagyona ezzel szemben 5,2 százalékkal nőtt, a 13,5 milliárd forint új befektetés mellett a hozamok 1,7 milliárd forintot tettek ki. Az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona a tőkekivonás ellenére is gyorsabban nőtt a hazai alapokénál, elsősorban a forint leértékelődése miatt.

Tovább csökkent a 29 kötvényalap vagyona júniusban, összvagyonuk a hónap végén 9,8 százalékos csökkenés után 401 milliárd forint volt. Folytatódott a jelentős tőkekivonás is, több mint 39 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, míg a piaci teljesítmények hatására összességében az alapok vagyona 4,5 milliárd forinttal csökkent.

A 33 részvényalap vagyona 6,8 százalékkal nőtt, és a hónap végén 228 milliárd forint volt. Az új befektetések 5,5 milliárd forinttal, a hozamok 9 milliárddal növelték a vagyont. A tiszta részvényalapok vagyona 16 százalékkal, a részvényalapok vagyonának 92 százalékát kitevő részvénytúlsúlyos alapoké 6 százalékkal nőtt. Az új befektetéseknek köszönhetően a leggyorsabban a hazai tiszta részvény alapok nőttek, míg a globális alapokból tőkét vontak ki. A 15 vegyes alap vagyona első ízben csökkent idén – június végén az alapok vagyona 4,2 százalékos csökkenés után 101 milliárd forint volt. Ugyancsak első alkalommal vontak ki tőkét az alapokból: 4,9 milliárd forintot, a hozamok viszont 436 millió forinttal növelték a vagyont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik