Gazdaság

Feláll a Konvergencia Tanács

A kormány Konvergencia Tanácsot hoz létre, amelynak tagja lesz Bogsch Erik, Simor András és Surányi György - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. A Fidesz arra kéri a kormányt, vonja vissza az adóemelésekre vonatkozó javaslatokat, mert ők biztosan nem szavazzák meg azokat.

Hat hét múlva Brüsszelnek új konvergencia-programot, a közeledés programját nyújtunk be Brüsszelnek – jelentette ki Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában. “A konvergenciaprogram sokak közös akarata és programja kell hogy legyen” – mondta a miniszterelnök, aki kitért arra is, a program nemcsak számokból áll, nemcsak makrogazdasági kiigazítás, hanem a politikai és a gazdasági stabilitás, a gazdasági versenyképesség megerősítése.


Európai hétköznapok


Hozzátette: a kormány konzultációt kezdeményez a Magyar Nemzeti Bankkal, a programot augusztus 31-ig megalkotják, miközben konzultálnak az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal, illetve augusztus közepén nyilvánosságra hozzák az első tervezetét, a hónap második felében pedig folytatják a megkezdett konzultációt az OÉT-tel.

A kormányfő felszólalásában bejelentette a Konvergencia Tanács felállítását is, melynek három tagja: Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója, Simor András, a Deloitte Rt. elnök-vezérigazgatója, és Surányi György volt jegybankelnök lesz. A tanácsnak az lesz a feladata, hogy közreműködjön a konvergenciaprogram előkészítésében, és támogassa a program érvényre juttatását a költségvetésben – közölte a Gyurcsány. A Konvergencia Tanácsnak egyébként nem lesz közjogi értelemben vett felelőssége és hatásköre sem: a kormány tanácsadó testületeként működik közre a program el-, és előkészítésében, támogatja a program érvényre juttatását, képviseli a programot itthon és külföldön. A tanács tagjai pedig ellenszolgáltatás nélkül, úgymond társadalmi munkában látják majd el ezt a feladatot.

A miniszterelnök Magyarország céljai közül kiemelte: nem közeledni szeretnénk Európához, hanem európaiak szeretnénk lenni a hétköznapokban is. A kormányfő beszéde zárásaként arra kérte a pártokat és a társadalmi szervezeteket, hogy működjenek együtt és támogassák a kormány programját.


Fidesz: vonják vissza!

Európaiak vagyunk a hétköznapokban, már ha békén hagynak minket, és őszintén beszélnek velünk – mondta Navracsics Tibor vezérszónoki felszólalásában. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, a Gyurcsány-csomag garantáltan nem ad európai életszínvonalat, csak adóemelés és fizetéscsökkentést hoz. Ezért nemmel fogunk szavazni, és kérjük, hogy vonják vissza a ma zárószavazásra bocsátott adótörvényeket – jelentette ki Navracsics.


Herényi Károly (MDF) arról beszélt, hogy hat éve kontrollálhatatlan az államháztartás, mert azt se a kormány, se az Országgyűlés nem tudja pozitív irányba befolyásolni. Mint mondta, szükség van azokra a lépésekre, amelyek kísérletet tesznek arra, hogy a költségvetést és az államháztartást rendbe tegyék. De ezt lehetett volna sokkal jobban egyeztetni, és a politikai konszenzusra kísérletet tenni – tette hozzá.


Kuncze Gábor (SZDSZ) Navracsics Tibor felszólalására válaszolva azt mondta: nem őszinte a frakcióvezető, mert pártjának az egyeztetéseken nem voltak javaslatai, hogy mit kellene tenni a mostani helyzetben. Hozzátette: nevetséges az a felvetés a Fidesz részéről, hogy a kormány vonja vissza a benyújtott törvényjavaslatokat. Véleménye szerint az az igazi probléma, hogy az elmúlt és az azt megelőző kormányzati ciklusban olyan döntéseket hoztak, melyek szétfeszítik a költségvetés keretét.

Lukács Tamás (KDNP) a kormányfőhöz intézve szavait azt mondta: “ez az ország olyan, amilyenné tették”. A konvergenciaprogrammal kapcsolatban azt kifogásolta, hogy abban társadalompolitikai kérdések nincsenek megemlítve. Kormánypárti politikusokhoz szólva a KDNP-s képviselő azt mondta: “Önök megnyerték a választást, és elveszítették a hitelességüket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik