Gazdaság

Az eBay-story

A céget 1995-ben alapította Pierre Omidyar iráni-amerikai vállalkozó, közgazdász, akkor még Auctionweb néven San Joséban. A vállalkozás 1997-ben vette fel az eBay nevet. Az aukciós oldal forgalma folyamatosan nőtt az évek alatt, a 2001-es dotcom mélyrepülés nem tántorította el sem a befektetőket, sem a kereskedőket és látogatókat az online vásárlástól.

Növekedés, felvásárlások által

1999-től kezdve az eBay is beállt az M&A-stratégiát követő cégek sorába és felvásárlásokba kezdett. A kezdetekben hasonló site-okat, majd a későbbiek folyamán online fizetéssel foglalkozó portálokat is megvásárolt, így például a sokak által ismert PayPal-rendszert 2002-ben 1,5 milliárd dollár értékű részvényért.

Az online aukciósház fizetési rendszere az egyik legmegbízhatóbb az összes közül. A létrejött tranzakciót követően az eladó és a vásárló is véleményt formálhat egymás üzleti viselkedéséről, melyet természetesen az eBay is szemmel tart: ha egy felhasználó túl sok negatív kritikát kap, akkor várhatóan eltávolítják a rendszerből.

Az eBay jelenleg 12 ezer embernek ad munkát közvetlenül, 2005-ös bevétele meghaladta a 4,5 milliárd dollárt. A portál szárnyai alól számos kiscég nőtt ki.

Márkás termékek olcsón

Ezek egyike a DeCalo Fashion online ruhabolt, mely márkás termékeket kínál 40-80 százalékkal olcsóbban a bolti árnál. A tulajdonos, Eran Dekel így mesél a kezdetekről: „A nagybátyám kért meg, hogy próbáljam egy kicsit feldobni ruhaboltja forgalmát az interneten történő árusítással. Egyből az eBayre gondoltam. Az első öltönyt 300 százalékos haszonnal értékesítettem. Innentől kezdve nem volt megállás. A nagybátyám segített kapcsolatot építeni a nagybani kereskedőkkel.”

Eran Dekel azóta megalapította saját vállalkozását, saját honlappal, ahonnan szintén lehet rendelni, ám nem adta fel e-Bayes szereplését sem, hiszen sok új vevőt innen csábít át saját oldalára. A cég 2006-ban több mint 2 millió dolláros forgalmat prognosztizál.

Félmillió eladó az eBayen

Becslések szerint 430 ezer ember árul mellékállásban vagy főállásban az e-Bayen, tehát a verseny óriási. Ez azonban nem tántorította el Mordy Eisenberget, aki számítógép- és mobiltelefon-kiegészítőket, iPodokat és digitális kamerákat kínál ügyfeleinek. „Az eBay egy gigantikus piac, ahol nagy vonalakban a tőzsdéhez hasonló piaci szabályok dominálnak” – közölte Eisenberg.

Eisenberg először részidőben árult az eBay-en. Aztán kipróbálta, mi történne, ha teljes állásként foglalkozna az értékesítéssel. „Kezdésként egy hónap próbaidőt adtam magamnak, majd még egyet, aztán még egyet” – meséli a vállalkozó. Ezt követően már nem fordult meg a fejében, hogy ne ezzel foglalkozzon.

Az eBay vállalkozóinak megvan a szabadságuk, hogy megtapasztalják azt, amivel a klasszikus kereskedők gyakran nem rendelkeznek, sőt az egyetemen sem tanítják. Az egészben az a csodálatos, hogy egyszerre tudsz térben és időben is bizonyítani.

Magyarországról is lehet használni az online aukciós site-ot, ám számos személyes adatot is szükséges megadni, így például a bankkártyánk szinte összes adatát. Ez számos felhasználót eltántoríthat a használattól, ám ennek ellenére világszerte több millió regisztrált felhasználóval rendelkezik az oldal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik