Gazdaság

Feljentette az Eximbank a Transelektrót

Fedezetelvonás és hitelezési csalás gyanújával feljelentést tett az Eximbank a Fővárosi Főügyészségen a Ganz Transelektro Villamossági (GTV) Zrt. kuvaiti beruházásainál feltárt szabálytalanságok miatt – tudta meg a Népszabadság.

Bár Bodnár Zoltán, az állami pénzintézet vezérigazgatója az értesülést megerősítette a lapnak, a részletekről nem nyilatkozott. Csupán annyit árult el: az ismeretlen tettes elleni feljelentésüket már postázták.

A Transelektro-csoport vezető vállalatánál az Eximbank áprilisban bukkant a szabálytalan hitelezés nyomaira, amikor kiderült: kuvaiti beruházásainak finanszírozásánál megsértette a hitelezőivel kötött szerződéseket.


Az erőművi berendezések szállításáról szóló húszmillió dolláros szerződésekre hazánkban az Eximbank garanciavállalása mellett az MKB Banktól vett fel hiteleket. Ezt követően a projekteket kuvaiti bankokkal is meghiteleztette, és erről a magyar pénzintézeteket nem tájékoztatta.


A dupla hitelezés az Eximbank által felkért szakjogászok szerint a fedezetelvonás és a hitelezési csalás gyanúját egyaránt felveti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik