Gazdaság

Az inflációtól tart a lakosság

Bár a háztartások anyagi helyzete az első negyedévben érezhetően javult, döntő többségük a bejelentett megszorító intézkedések nyomán borúlátó – derül ki az Ecostat felméréséből. A kutatóintézet lakossági konjunktúraindexe hároméves emelkedés után először csökkent.

A tervezett kiigazítás hatására érezhetően, 4,4 százalékponttal 42,9 százalékra csökkent az Ecostat lakossági konjunktúraindexének értéke – áll az Ecostat legfrissebb felmérésében; a index étéke 203 közepe óta nem csökkent. A kutatók szerint a mostani visszaesés oka az, hogy számos, korábban bizonytalankodó válaszadó már kedvezőtlenül ítéli meg anyagi helyzete alakulását. A borúlátók többsége az árszínvonal-növekedéstől tart leginkább.

A háztartások átlagos havi nettó jövedelme 2006 második negyedévében saját bevallásuk szerint 167 647 forint volt, az egy főre jutó nettó jövedelem átlaga meghaladta a 65 ezer forintot. Mindkét összeg magasabb az előző negyedévinél, így a háztartások anyagi helyzete érzékelhetően javult – írja az Ecostat.

A háztartások 55 százaléka értékelte anyagi helyzetét közepesnek, 17 százaléka jónak és 27 százaléka rossznak. A lakosság 48 százaléka nem érzett változást háztartása pénzügyi helyzetében az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, és 18 százalékuk javulásról számolt be. Ezzel szemben a háztartások egyharmadának romlott az anyagi helyzete, közöttük 9 százalék azoknak az aránya, akik jelentős mértékű lecsúszásról számoltak be – áll a felmérésben.

Az Ecostat közölte: a háztartások jövőre vonatkozó várakozásai egyértelműen kedvezőtlenek a bejelentett egyensúlyjavító intézkedések miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik