Gazdaság

Uniós rendelkezés könnyíti a külföldi követelések behajtását

admin
admin

2006. 07. 04. 12:49

Hiába ígérgetett a magyar cégnek ausztriai vevője, az áru ellenértéke hónapokig nem érkezett meg Magyarországra – az ígéretesnek indult külföldi kaland pedig csődbe vitte a vállalkozást. Számtalan ilyen történet bizonyítja, hogy az Európai Unión belüli kereskedelem egyik legnagyobb akadálya a külföldi pénzügyi kintlévőségek behajtásának nehézsége volt.

A követelésekhez rendszerint csak hosszú pereskedéssel, óriási költségek árán lehetett hozzájutni. 2005 októbere óta azonban – az Európai Parlament és az Európai Tanács 805/2004/EK rendelete alapján – a magyar jog is lehetővé teszi, hogy az EU-ban kiállított közokirat Magyarországon, illetve a Magyarországon kiállított közokirat az Unió egész területén érvényes, így közvetlenül végrehajtható legyen. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felek közötti szerződést, de legalább annak stratégiai, különösen a fizetés rendjével kapcsolatos részeit érdemes közjegyző előtt közokiratba foglalni.

„Az európai uniós csatlakozáskor nyilvánvalóvá vált, hogy az új tagállamok üzleti, szerződéskötési kultúrája jelentősen eltér a régiekétől” – mondta el dr. Parti Tamás, a MOKK szóvivője. „Nyugat-Európában a közjegyzői okiratot széles körben alkalmazzák, előnyei egyértelműek.


Ugyanakkor hazánkban is egyre gyakoribb a szerződések stratégiai elemeinek közjegyzői okirattal történő biztosítása. Bízom benne, hogy az uniós rendelkezés közvetlen hasznán túl befolyással lesz a magyar üzleti szemléletre is, és egyre többen biztosítják a szerződéseik stratégiai részleteit – fizetési rend, kezesség, zálog – közokirattal” – tette hozzá a szóvivő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.