Gazdaság

Önkormányzati kórházak: nincs akadálya a bt.-s foglalkoztatásnak

A zalaegerszegi városi hírportálon, illetve a Zalaegerszeg újság ez évi 24. számában június 27-én megjelent Sergyán Ödönnel, az APEH Zala megyei igazgatóhelyettesével készült beszélgetés, amelyben a színlelt szerződésekkel kapcsolatban nyilatkozott. A helyettes felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy bt.-vel nem szerződhet az önkormányzati fenntartású kórház.

Felterjesztés

„Tudomásunk szerint az APEH Zala Megyei Igazgatósága felterjesztett az APEH Központja számára egy beadványt, amely ‘egységes válaszadás’ céljából került átadásra, annak véleményezésére, hogy egy orvos, aki a megfelelő engedélyekkel és kamarai bejegyzéssel (pl. vénybejegyzéssel) rendelkező betéti társaságának beltagja, szerződhet-e egészségügyi szolgáltatóként más egészségügyi szolgáltatóval” – közölte Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének fővárosi szervezetének elnöke a FigyelőNettel.

Az APEH Központja felé történő felterjesztéssel egyidejűleg a Zala Megyei APEH Igazgatóság véleményt jelentetett meg az egyik helyi közérdekű hetilapban, illetve a város honlapján, a következő félre nem érthető sommás véleménnyel: „felhívnám a figyelmet, hogy bt.-vel nem szerződhet az önkormányzati fenntartású kórház.” Az APEH illetékes vezetője időközben kiigazítást tett közzé, amelyben pontosításként már jelezték, hogy a fenti kérdés további elemzést igényel.

Nincs akadálya a bt.-s foglalkoztatásnak

„Szeretném hangsúlyozni, hogy az adott eset minden körülményének vizsgálata mellett semmi akadálya sem lehet annak, hogy az orvos, aki a bt. beltagja, simán szerződjön a betéti társaságán keresztül” – fűzte hozzá az elnök. Majd hozzátette: a lehetőség ugyanis nyitva áll, hiszen azok az orvosok, akiknek a tevékenysége eddig sem és a jövőben sem lesz munkaviszonnyá minősíthető, nem szenvedhetnek téves jogértelmezésből fakadó felmondásoktól vagy hasonló intézkedésektől.

Helyesbítés

Az elnök észrevételeit megküldte Sergyán Ödönnek is, aki pontosította nyilatkozatát: „A vállalkozó orvosok helyzetéről szóló rész utolsó mondatának tartalma, mely szerint bt.-vel nem szerződhet az önkormányzati fenntartású kórház‘, további elemzést igényel, különös tekintettel arra, hogy időközben igazgatóságunkhoz érkezett az egyik illetőségi területünkhöz tartozó kórháztól egy olyan tartalmú beadvány, amely a problémakört érinti, és felveti a szerződéses lehetőségek szabályszerűségét az egészségügyi foglalkoztatás és szolgáltatás témakörén belül”.


„Miután érzékeltük, hogy a téma országos viszonylatban is problémákat vet fel, adózónk beadványát az egységes válaszadás érdekében felterjesztettük az APEH Központi Hivatalának illetékes főosztályára. A fentiek alapján az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi CXXIV: tv. és a már hivatkozott 7001/2005. Irányelv együttes értelmezésére a későbbiekben kellene visszatérni.”

A FigyelőNet több vidéki kórházat is megkeresett az ügyben, ám minden igazgató elzárkózott a nyilatkozattételtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik