Gazdaság

Létrejöhet a világ legnagyobb acélipari vállalata

Az Arcelor igazgatótanácsa elfogadta a Mittal Steel ajánlatát, amelynek során létrejövő óriás a konkurenseinél ötször nagyobb lesz. Az Európai Bizottság nem vizsgálja ismét az Arcelor és a Mittal Steel egyesülését, miután a hónap elején egyszer már jóváhagyta az ügyletet, mondta a bizottság versenyügyi szóvivője, Jonathan Todd.

Az egyesült cég az évi 120 millió tonnás termelésével, 27 országban 320 ezer alkalmazottjával ugyan konkurenseinél háromszor nagyobb acélipari vállalat lesz – az indiai-holland Mittal Steel világelső, a 2001-ben alakult francia-belga-luxemburgi-spanyol Arcelor a második helyezett volt eddig is -, de a világpiaci részaránya nem éri el a 10 százalékot.


Az Arcelor igazgatótanácsa vasárnap fogadta el a Mittal Steel részvényenként 40,40 eurós ajánlatát, amely 26,8 milliárd euróra értékeli az Arcelort, 3,3 milliárd euróval többre – a pénteki záróár alapján -, mint a Mittal Steel előző ajánlata. A Mittal Steel legföljebb 8,5 milliárd eurót fizet készpénzben, azaz 31 százalékot, a többi részvénycsere lesz. Ennek eredményeképp tulajdonképp a Mittal Steel olvad be az Arcelorba: az új, Arcelor-Mittalnak nevezendő vállalat részvénytőkéjének 50,5 százaléka az Arcelor részvényeseié lesz.


A Mittal családé lesz a közös cég 43,6 százaléka, és vállalták, hogy a részesedésüket nem növelik 45 százalék fölé öt éven belül. Az igazgatótanács 18 tagja közül hatot delegál a Mittal Steel, 12-t az Arcelor. Az ügyvezető elnök az Arcelor elnöke, Joseph Kinsch lesz, Lakshmi Mittal pedig a reprezentatív elnök, majd ő lesz ügyvezető elnök, amikor Kinsch nyugdíjba megy – írja az MTI a Dow Jonesra hivatkozva.


Visszavont Severstal-ügylet


A Mittal Steel január 27. óta küzd az egyesülésért, amelyet az Arcelor vezetése vasárnapig visszautasított. Az Arcelor védekezésül május 26-án egyesülésben állapodott meg az orosz Severstallal, és 6,5 milliárd eurós részvény-visszavásárlást is ígért a részvényeseinek. Az Arcelor igazgatótanácsa vasárnap mindkét döntést visszavonta, de végül is a részvényesek fognak dönteni a június 30-ra tervezett rendkívüli közgyűlésen. A Severstal-ügyletet csak a szavazatok több mint 50 százalékával lehet visszavonni.


A Severstal kemény hangú nyilatkozatban ítélte el, hogy tulajdonképpen becsapták. Ha magától eláll az ügylettől – időközben maga is javított az ajánlatán -, akkor 140 millió eurós kártérítés illeti meg az Arcelor részéről, de az még nem tisztázott, milyen jogi problémákkal néz majd szembe az Arcelor-Mittal, ha a Severstal ragaszkodna a május végi megállapodáshoz. Az Arcelornál közölték, hogy az Arcelor-Mittal is folytatni akarja az együttműködést a Severstallal – az Arcelor és a Severstal több vegyesvállalatot üzemeltet Oroszországban -, és közelebbről nem részletezett “kiváltságos” partneri viszonyt ajánlanak az orosz cégnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik