Gazdaság

Ingyenes lehet a cégbejegyzés

admin
admin

2006. 06. 23. 07:00

Ezért az EU ide vonatkozó nyilatkozattervezete kimondja, hogy a cégalapítás díja legyen a lehető legalacsonyabb. A hazánkban 2006. július elsejével életbe lépő – 2006. évi IV. törvény – új cégtörvény kidolgozásakor még az is felmerült, hogy az első vállalkozás alapításakor nem kell majd az államnak az ezzel kapcsolatos illetékeket, díjakat kifizetni, így egy kisvállalkozás bejegyzése – betéti, korlátolt felelősségű, illetve közkereseti társaságok esetében – teljesen ingyenes lesz. Erre még ugyan várni kell, de így is sok könnyebbséget hoznak a változások.

Minimális adatszolgáltatás

A jogszabályalkotók igyekeztek a minimálisra szorítani a szolgáltatandó adatokat. Eddig bevett gyakorlat volt, hogy a vállalkozások a lehető legtöbb tevékenységi kört tüntették fel az alapító szerződéseikben, miközben csak néhányat gyakorolnak. Ennek kapcsán Dr. Duxné Dr. Velcsov Katalin, a Csongrád Megyei Bíróság, mint Cégbíróság csoportvezető megyei bírója elmondta, hogy a jövő hónaptól kötelezően csak a főtevékenységet és az engedélyköteleseket kell cégjegyzékbe venni. Ezeken túl minden vállalkozás maga dönti el, hogy mit vetet még fel és ezt csak külön kérésre jegyzik be. A közhitelesség miatt a ténylegesen gyakorolt tevékenységeket érdemes lesz ezen túl is megjelölni – tette hozzá az elnökasszony.

Változások a munkaviszonyban

Fontos újdonság még, hogy vezető tisztségviselő – az rt.-ken túl kft.-nél, kkt.-nál és bt.-nél – a következő hónaptól nem állhat munkaviszonyban. Emellett természetesen lehet munkaviszonya a céggel, a lényeg, hogy nem vezető tisztségviselői minőségben. Ez esetben a két jogviszonyt élesen el kell különíteni. Ez a módosítás az alkalmazotti viszonnyal járó védettség – például a fizetett szabadság – és a különböző kedvezményes juttatások – többek között a lakástámogatás, étkezési jegy – megszűnését jelenti. A társadalombiztosítás és adózás szempontjából is más elbírálás alá esnek ezzel a vezető tisztséget ellátók.Az új gazdasági törvény hatályba lépése előtt fennálló munkaszerződések azonban a lejáratig érvényben maradhatnak – mondta Dr. Duxné.


A vezető tisztségviselő társasági jogviszonya kapcsán a gazdasági társaságokról szóló törvény mellett a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályai az irányadók. A közkereseti és a betéti társaságokat érintő kevés változás egyike még, hogyha ezen vállalkozások egyszemélyesre csökkennek, akkor az eddigi három helyett hat hónapig működhetnek tovább egy taggal, s ha a beltag esik ki, a bt.-nél a kültag is jogosult a képviseletre.

Szerződésminta a törvényben

Nagy áttörés Magyarországon, hogy szerződésmintát is tartalmaz a törvény, amelyben csupán néhány adatot kell kitölteni, így elektronikus úton akár két napon belül is alapítható például betéti társaság, ha nincsenek különösebb igények. A szerződésminta kitöltéséhez nincs szükség jogi végzettségre, de a kötelező jogi képviseletet azonban továbbra is megmarad. A szerződésmintákat a cégtörvény melléklete tartalmazza. Ebben az esetben a tagok csak a szükséges adatokkal egészítik ki a mintát.

Az egyszerűsített cégeljárásban – szerződésmintát alkalmazva, elektronikus úton beadva – résztvevő gazdasági társaságok rövid elintézési határidővel számolhatnak: két nap alatt bejegyezik így a cégeket. Azok a társaságok, amelyek papíralapon, szerződésminta alkalmazásával kérik bejegyzésüket, 15 munkanap alatt lesznek bejegyezhetők. A szerződésminta nélküli alapbejegyzések esetén 30 nap áll rendelkezésre a cégbíróságoknak. A változásbejegyzési eljárást pedig 45 nap alatt kell elvégezni. Ezek a határidők átmenetiek, egy évig lesznek érvényben.

A bejegyzés kapcsán fizetendő díjak változatlanok maradnak

A betéti társaság esetében a cégbejegyzési kérelem illetéke 50 ezer forint, ugyanez egy kft. esetében 100 ezer forintra rúg. A közzétételi díj bt-nél 14 ezer forint, kft-nél pedig 25 ezer forintot tesz ki.

Az új szabályok alapján, a cég (leendő cég) jogi képviselője, legfeljebb 60 napos időszakra, előzetes cégnév-foglalással élhet,. Ez azt jelenti, hogy a cég bejegyzése előtt kérni lehet azt, hogy a cégbíróság vizsgálja meg: a választott cégnév alkalmazható-e. A bíróság 3 napon belül válaszol a kérdésre, de ez 5000 forintba kerül. Lényeges, hogy ha a 60 nap alatt a cégbejegyzési (névváltoztatási) kérelmet nem nyújtják be, a névfoglalás megszűnik. Változás történt a felügyelőbizottságokra vonatkozóan is: a magánszektorban ezek működtetése fakultatív, vagyis a kft.-nél sem lesz kötelező 50 milliós törzstőke felett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.