Gazdaság

Kétezer forint jár a leölt szárnyasok darabjáért

Mivel a szárnyasok tartására vonatkozó szabály sok esetben betarthatatlan, a kormány a szabályszegőket is kártalanítja. A Magyar Hírlap számolása szerint ez a becsült egymilliárd forintos kártalanítás esetén félmillió leölt szárnyassal számolva kétezer forintot jelent darabonként.

A Dél-Magyarországon kitört madárinfluenza-járvány leküzdésére a kormány eddig hárommilliárd forintot különített el, amelyből már több mint kétmilliárd forintot elköltöttek – tájékoztatta Gráf József az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságát.


A testület tagjai meghallgatták az agrártárca irányítóját és Süth Miklós országos főállatorvost, valamint Szieberth István állatorvos-szakértőt a madárinfluenza-járvány Bács-Kiskun és Csongrád megyei hatásairól, valamint a kormányzati intézkedésekről.

Süth Miklós közölte: Dél-Magyarországon a madárinfluenzát nagy valószínűség szerint a H5N1-es vírustörzs okozta. Hozzátette: a nagy-britanniai kontroll-laboratórium még nem erősítette meg, hogy a nagy fertőzőképességű H5-ös vírustörzs N1-es, szélsőséges esetben az emberre is veszélyes változatáról van-e szó. A miniszter elmondta ugyanakkor, hogy a magyar állategészségügyi hatóságok úgy jártak el a járvány kezelésében, mintha a H5N1 vírus jelenléte már bizonyított volna. Ezért határoztak úgy a járvány szélesebb körű elterjedésének megakadályozása érdekében, hogy a járvány előfordulásának gócpontjától számított egy kilométeres körzeten belül a dél-magyarországi térségben valamennyi háziszárnyast le kell ölni.

Gráf szerint a termelők közvetlen kára egymilliárd forint körül lehet. Hozzátette: azok a tenyésztők, akiknek az állatait a hatósági intézkedések nyomán leölték, 100 százalékos kártérítésre számíthatnak. Ugyanakkor arról még nem tudott pontos információkkal szolgálni, hogy a közvetett kárt szenvedő termelők milyen arányú kárenyhítésre számíthatnak. Erről a jövő héten döntenek a brüsszeli illetékesek. Magyarország mintegy 8,6 milliárd forintos, azaz csaknem 32 millió eurós kárigényt jelentett be. A kárenyhítés felét a brüsszeli bizottság, másik felét a magyar kormány állja. Annak érdekében, hogy erre a fedezet meglegyen, a miniszter már kérte hárommilliárd forint nemzeti forrás biztosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik