Gazdaság

Kényszervállalkozások: megszüntetés vagy altatás?

Az ekho bevezetésére a kényszervállalkozások megszüntetése érdekében kerül sor. Ezzel ugyanis a vállalkozás fenntartása egyszerűen feleslegessé válik. Ha nem végez egyéb tevékenységet a cég, akkor érdemes elgondolkodni a szüneteltetésen vagy a felszámoláson. Ha a cég nem rendelkezik se bevétellel, se költséggel, akkor lehet beszélni szüneteltetésről. Ilyenkor a cégvezető szempontjából tekintve a könyvelő „őrlángon” foglalkozik a cég adóügyeivel.


Nullás bevallás

Ám ez sem egyértelmű, hiszen a bevallást ugyanúgy szükséges elkészíteni, mintha működne a társaság, csak éppen nem generál forgalmat. Az úgynevezett nullás bevallás a biztosíték arra, hogy a vállalkozás nem próbál meg alvó cégnek tűnni és adóelkerülést elkövetni.

Ha nem áll a vállalkozás alkalmazásában senki, akkor is a gazdasági társaság beltagja, ügyintézője, vagy vezető tisztségviselője után köteles fizetni az összes járulékot, tájékoztatták a FigyelőNetet az APEH-nél. Ezért talán célszerűbb megszüntetni a vállalkozást, fűzte hozzá nem kellő megfontoltsággal az APEH ügyfélszolgálatos munkatársa.


Nem léteznek alvó cégek

Elviekben nem létezik a vállalkozások altatása. Ehhez az lenne szükséges, hogy a cégjegyzékszám bejegyzését felfüggesszék, erre pedig még sosem volt példa, közölte a FigyelőNettel Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete fővárosi szervezetének elnöke. A ’90-es évek elején még volt arra lehetőség, hogy az önkormányzatnál az egyéni vállalkozó 2 évre felfüggessze tevékenységét, azonban 15 éve erre már nincs.


Megszűnő cégek

Érdemes lenne elgondolkodni a döntéshozóknak azon, hogy milyen módon lehetne megoldani a vállalkozások tevékenység-szüneteltetését, hiszen nem olcsó mulatság egy gazdasági társaság életre hívása. Sajnos az adóhatóság nem talált megoldást a nullás igazolás kiváltására, ezzel is gerjesztve az állami bürokráciát, tette hozzá az elnök.

Abban az esetben, ha egy munkavállalónak több munkahelye van, akkor elvileg mind a két helyen fizetni kell utána a tb-járulékot, kivéve akkor, ha a másodállás 36 órát meghaladó heti elfoglaltságot jelent, tájékoztatták lapunkat az APEH-nél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik