Gazdaság

A biztosítók is a különadó ellen

Értetlenül áll a biztosítási szakma azon indoklás előtt, amelyet a kormányfő adott a banki különadónak a biztosítótársaságokra való kiterjesztése kapcsán - írja a Napi Gazdaság.

Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára szerint az a vélemény, mely szerint az adópreferencia-rendszer olyan keresletet gerjesztett a piacon, amely megalapozta a biztosítók nyereségét, nem állja meg a helyét.

A hazai biztosítók 2005-ben elért 63 milliárd forintos adózás előtti eredményéhez jótékonyan járult ugyan hozzá az életbiztosítási üzletág 25 százalékkal, 297,8 milliárd forintra növekvő díjbevétele, ám ez a bevétel még mindig csak 44,2 százalékát teszi ki a teljes díjbevételnek. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a hagyományos – az adókedvezmény igénybevétele szempontjából releváns – életbiztosítások bevétele mindössze 4 százalékkal nőtt, a kép még árnyaltabb.

A PSZÁF kimutatásai szerint az elmúlt év során az életági díjbevétel közel fele a befektetésnek minősülő unit-linked biztosításokból folyt be, ezek 74 százaléka pedig olyan egyszeri díjas konstrukcióból, amelynél egyáltalán nem játszik szerepet az adókedvezmény. Trunkó Barnabás szerint nem szabad elfelejteni, hogy a biztosítási piacon számos olyan társaság van, amelyik nem is foglalkozik életbiztosítással – esetükben az indoklás kapcsán nem is lenne indokolt a különadó kivetése.

A biztosítók a későbbi tárgyalásokon még megpróbálnak érvelni az extra adóteher ellen – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik