Gazdaság

Harc az internetbanki ügyfelekért

Olcsóbb banki szolgáltatásokhoz juthat május közepétől a Budapest Banknál (BB) az a közel 60 ezer kisvállalkozó, amelyik tagja az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ). A felek megállapodása szerint az IPOSZ-tagoknak a hitelintézet 1 forintos céges folyószámla-csomagjánál elengedi az internetbanki használatért másoknak felszámított plusz havi 500 forintos számlavezetési díjat, így nekik a tényleges havi teher egyetlen forint. Az IPOSZ korábbi megállapodása révén 300 forinttal olcsóbb (de így is 10 500 forintos) számlanyitási díjat harcolt ki tagjainak az ELLA Banknál, sőt együttműködési szerződése van az MKB Bankkal is.

A BB másik újítása az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) fizető ügyfelek számára lehet hasznos. A cégszámlára érkező pénzek tetszőleges hányadát – a negyedéves eva adóelőleg-fizetési kötelezettséget figyelembe véve 15-17 százalékát – az ügyfél egy külön betétben helyezheti el, mégpedig meglehetősen magas, májusban 4,5-4,75 százalékos éves kamattal. A betétlekötésekről a BB minden alkalommal sms-visszaigazolást is küld. Az összeget a negyedéves eva-előleg fizetésekor a bank automatikusan felszabadítja, így az az előírt határidőre befizethető.

Az ügyfél kedvét keresik

Az évente több tízezer céggel gyarapodó kkv-ügyfélkörért folytatott banki harc éleződését jelzik persze az újítások és a partnerkeresés. Csakúgy, mint az, hogy több piaci szereplő az elmúlt bő fél évben csökkentette vállalati internetes számlacsomagjának egyes költségeit.

A HVB Bank például a korábbi 3,5 ezrelék helyett immár csak 1,5 ezreléket (de tételenként minimum 500 forintot) kér tavaly elindított Mini-max kkv-számlacsomagjánál a pénztári készpénzfelvételekért. A K&H Bank radikális lépéssel az eddigi 900-ról 390 forintra mérsékelte Start fantázianevű csomagja havi előfizetési díját, jócskán apasztotta a bankon kívülre menő elektronikus utalások díjtételeit, s az eddiginél 50 forinttal kevesebbet kér a pénztári készpénzfelvételért is. Az OTP Bank viszont a lefelé araszoló áraknak „ellenállva” 2100-ról 2400 forintra elemelte saját, vállalati e-Forint számlacsomagjának havi díját.


Harc az internetbanki ügyfelekért 1

A díjak csökkenésén kívül más is javíthatja az ügyfelek közérzetét: a HVB Bank után nemrég az OTP Bank és az MKB Bank is megújította saját honlapját. Ennek keretében az OTP-nél például már végre a főoldalról – s nem előzetes kattingatással – lehet belépni az internetbanki felületre.
Az általában egyenként több webes számlacsomagot kínáló bankoknál az ügyfél aszerint találhatja meg a számára legkedvezőbb ajánlatot, hogy mekkora az éves forgalma (az Inter-Európa Bank Partner csomagja például már évi 25 millió, a Commerzbank VIP csomagja viszont 700 millió forint feletti árbevételűeknek érhető el), havi utalásainak száma, illetve kíván-e lekötni kisebb-nagyobb összegeket.

A magasabb havi számlavezetési díjú konstrukcióknál általában olcsóbb az utalás és a készpénzfelvét. Az a cég viszont, amelyik ritkán kezdeményez ilyen műveleteket, nyugodtan választhat olcsóbb (vagy ingyenes) számlavezetési díjú megoldást: ezeknél „ellentételezésképp” a tranzakciók tarifái borsosabbak. Általános szabályként megfogalmazható, hogy az elektronikus úton végzett bankműveletek akár másfél-kétszer olcsóbbak, mint a papíralapúak.

Portálra ment a bank

A vállalati webbanki tevékenységet a – T-Online tulajdonában lévő – origo.hu hírportálhoz kihelyezve talál magának új ügyfeleket az Erste Bank. Az ügynökként működő, s az ügyfél-kommunikációban a banki szintű biztonságot szavatoló hírszolgáltató önálló, klikkbank márkanév alatt nyújtja az Erste internetbanki megoldásait: a vállalati internetes bankszámla mellett bankkártyát, megtakarítási és hitellehetőséget is. „A klikkbank ügyfeleinek száma a 2005. decemberi indulás óta több tízezer, ebből több ezer a kisvállalkozás” – mondta el Szabó Linda, az Erste Bank szóvivője.
A klikkbank havi 490 forintos számlavezetési díja és 1 ezrelékes (minimum 100 forintos) bankon kívüli utalási tarifája nemcsak az egyik legolcsóbbnak számít a piacon, hanem még az Erste saját banki költségeinél is alacsonyabb. A szolgáltatást – amely ingyen elektronikus bankkártyát is magában foglal – a 200 millió forint alatti éves árbevételű cégek igényelhetik az origo honlapon. A szerződést valamelyik Erste-fiókban kell aláírni. Más bankok megoldásaihoz hasonlóan az adott ügyfélcég döntése alapján a cégvezetők, alkalmazottak, esetleg a vállalat könyvelője a bankszámlához való külön-külön hozzáférési jogosultságokkal bírhatnak.



Harc az internetbanki ügyfelekért 2

Új versenytársak jelentek meg

A már piacon lévő internetbankok új kihívói közt ott találni már a saját online számlacsomagot kínáló takarékszövetkezetek egy részét is. (Az első fecske HBW Express Takarékszövetkezet már jó ideje ajánl vállalati internetbanki szolgáltatást.)

Az internetes banki piacon eddig szokatlan ajánlattal lépett pástra egy másik új jövevény, az ELLA Bank. Alapesetben ugyan viszonylag magas, 10 800 forintos számlanyitási díjat számít fel a hozzá forduló cégeknek, de ennek fejében egyáltalán nem kér számlavezetési díjat, sőt még a havi számlakivonatot is ingyen küldi el partnercégeinek.

Ennél is izgalmasabb, hogy az ELLA Bank a bankon kívülre menő utalásokat nem az összeg néhány – a piacon jellemzően 1-2 – ezrelékében adja meg, hanem egységesen minden utalásért 199 forintot kér. Ez főképp a gyakorta és nagy összegeket utaló vállalkozásoknak kedvez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik