Gazdaság

Ukrán bankot nyert az OTP

Az OTP Bank megvásárolja a Raiffeisenbank Ukraine-t, az erről szóló szerződést csütörtökön írták alá Bécsben - közölte az OTP.

Az OTP Bank 650 millió euró (mintegy 171 milliárd forint) vételárat fizet a kijevi székhelyű bankért, amely 2005 év végi 1,2 milliárd eurós mérlegfőösszege alapján 3,6 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A RBUA Ukrajna hetedik legnagyobb bankja, saját tőkéje 139 millió euró, adózás előtti eredménye 39,7 millió euró volt az elmúlt év végén.

Az OTP közleménye szerint a vételárat az RBUA jelenlegi és potenciális üzleti értéke, valamint az ukrajnai bankpiac kedvező növekedési kilátásai alapoztak meg.

Nyolcéves bank

A kijevi székhelyű RBUA 1998. március 2-án alakult meg a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG többségi tulajdonában lévő Raiffeisen International Bank-Holding AG leányvállalataként.

A bank 2005 végén mintegy 1900 nagyvállalati és 3600 kis- és középvállalati ügyféllel rendelkezett. Piaci részesedése a vállalkozói betétek piacán 3,6 százalék, vállalkozói hitelek esetén 4,0 százalék volt, a bank vállalati hitelállománya a múlt év végén 690 millió euró volt.

Az RBUA lakossági betétállománya 2005 végén 173 millió euró volt, ez alapján piaci részesedése 1,6 százalék. Lakossági hitelállománya 302 millió euró volt, amellyel piaci részesedése 5 százalék feletti. A bank, amelynek mintegy 1700 alkalmazottja van, 42 bankfiókon és 17 képviseleti irodán keresztül szolgálja ki ügyfeleit.

Aláírták

A közlemény szerint a vevő OTP Bank képviseletében Dr. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és Wolf László vezérigazgató-helyettes, az eladó Raiffeisen International Bank-Holding AG és Raiffeisen Zentralbank Österreich AG nevében Dr. Herbert Stepic, a Raiffeisen International vezérigazgatója és Jeffrey Millikan, a FÁK országokért felelős ügyvezető igazgatója írta alá a részvény-adásvételi szerződést.

Szeptemberben fizetnek

A tranzakció végleges zárása, a vételár átutalása a szükséges engedélyek birtokában, 2006. szeptemberében várható. A zárást követően az új tulajdonos a bank integrációjára és transzformációjára fókuszál, továbbá megkezdi a számítástechnikai rendszerek összehangolását, a termék- és szolgáltatás-fejlesztést.

Még vásárolnának

Az OTP Bank a Raiffeisenbank Ukraine megvásárlása után az organikus növekedés mellett további vásárlásokkal is tovább kívánja erősíteni pozícióit Ukrajnában, ahol az Ukrán Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint 166 bank működik – áll az OTP közleményében, amely szerint jelentős növekedési lehetőségekre utal, hogy az elmúlt év végén nem végleges adatok szerint a bankszektor összesített mérlegfőösszeg/GDP mutatója 50 százalék körül volt Ukrajnában.

Az OTP Bank célja Ukrajnában is – amelynek Moody’s szerinti besorolása Ba3 stabil kilátással – komplex pénzügyi szolgáltatást nyújtson magánszemélyeknek és vállalatoknak egyaránt. Ennek érdekében az OTP Bank, ahogy más országokban is, ahol jelen van, bankcsoport kiépítését tervezi – írja az OTP.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik