Gazdaság

Röviden

Lesz hétéves EU-büdzsé
Intézményközi megállapodást írt alá Strasbourgban a 2007-2013-as EU-költségvetésről Josep Borrell, az Európai Parlament (EP) elnöke, Dalia Grybauskaite, a költségvetésért felelős uniós biztos és Wolfgang Schüssel, az unió soros elnökét adó Ausztria kancellárja. A tagállamok állam- és kormányfői decemberi csúcstalálkozójukon 862,3 milliárd eurós büdzsét javasoltak a következő hét évre. Az EP delegációja 4 milliárdos növekményt harcolt ki, mindenekelőtt a lisszaboni stratégia megvalósítását támogató programokra, valamint a közös külpolitikára. Növelték továbbá 2,5 milliárd euróval az Európai Beruházási Bank garanciaalapját is. Az intézményközi egyezséggel elhárult annak a veszélye, hogy megállapodás híján évenként kelljen jóváhagyni az unió rövid távú költségvetését. Ennek kiszámításánál ráadásul az új tagállamoknak jóval kedvezőtlenebb, korábbi hosszú távú büdzséből kellett volna kiindulni. A megállapodás azután válhat véglegessé, miután a költségvetést az Európai Parlament plenáris ülésén – várhatóan még májusban – hivatalos formában is jóváhagyják a képviselők.

Reflexió
Feltöltőkártyás számítógép

A részletre eladott számítógépek látványos térnyerése, így a szegényebb régiók PC-ellátottságának javulása várható a Microsoft hamarosan megjelenő megoldása révén. A szoftveres védelem lehetővé teszi, hogy az alacsony kezdőrészletre eladott számítógép funkcióit távolról korlátozzák, amennyiben a felhasználó feltöltőkártyája lemerül, vagy a használatarányos havi részletek fizetését elmulasztja.

DEME CSABA, a Microsoft Magyarország Kft. marketingigazgatója:
„A Microsoft, együttműködve több iparági hardver partnerével és szolgáltatókkal, kidolgozott egy olyan technikai megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók csak a számítógép használatának arányában fizessenek, ezáltal azok is géphez juthatnak, akiknek a jelenlegi egyszeri PC-vásárlás költsége túl magas. A Flex Go névre keresztelt megoldás ezenkívül az előfizetéses használat üzleti modelljét is támogatja. A jellemzően 100-150 ezer forintért kínált, jogtiszta szoftverrel csomagolt számítógépek jobb részletfizetési konstrukciókban kínálhatók, amennyiben a fizetési fegyelmet biztosítja egy technikai megoldás. Ezáltal pedig szélesebb rétegek számára válik elérhetővé a PC és az internet. Hazánkban a Magyar Telekom vizsgálja annak lehetőségét, hogy 2006 második felétől a Flex Go technológia felhasználásával kedvezményes szolgáltatási konstrukcióval jelenjen meg a piacon.”

Betonkolosszus a Jangcén
Kínában fontos állomásához érkezett a Jangce folyón épülő Három Szurdok vízerőmű beruházási folyamata: négy évi előkészítő, majd kilenc évi tényleges építkezési időszak elteltével átadták a világ legnagyobb, 2309 méter hosszú völgyzáró gátjának betonszerkezetét. A tervek szerint 25 milliárd dolláros ráfordítással 2009-re működésbe álló létesítmény 26, egyenként 700 megawattos teljesítményű turbinával összesen 18,2 gigawattos kapacitású lesz, évi áramtermelése pedig megközelíti a 85 terawattórát. A presztízsberuházást számos kritika is éri, hiszen a hatalmas víztározó kialakításához több mint egymillió embert kellett kitelepíteni, az építményrendszer teljesen megváltoztatta a természeti környezetet, s minthogy földrengésektől gyakran sújtott területen fekszik, egy esetleges gátszakadáskor a felduzzasztott hatalmas víztömeg irtózatos pusztítást végezne.

Alstom-metrókocsik jönnek
Az Alstom és a Ganz Transelektro Közlekedési Zrt. (GTK) konzorciumának 247 millió eurós ajánlatát találta a legjobbnak a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) a metrótenderen, eszerint 2009 végéig, összesen 37 darab, százméteres, egy légterű, Metropolis típusú szerelvényt állítanak majd üzembe a fővárosban, a 2-es és a 4-es metróvonalakon. Wolf Vilmos, az Alstom-csoport magyarországi képviselője a Figyelő érdeklődésére elmondta, hogy a GTK a szerződéses összeg 10 százalékáig, a szerelvények hajtásrendszeréhez szükséges berendezéseket szállít majd, hazai gyártásból. A Budapesten jelenleg is futó, orosz kocsikat gyártó Metrowagonmash jelezte, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul, mert 5 millió euróval olcsóbb ajánlatát csak a második helyre sorolták.

Ügyfélkört vett a HVB
Jóváhagyta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az ING Bank és a HVB Bank azon megállapodását, hogy az előbbi 2006. július elsejével az utóbbi számára értékesíti lakossági ügyfélkörének bankszámla, betéti számla és más, a bankszámlákhoz kapcsolódó szolgáltatásait (bankkártya, állandó megbízás, csoportos beszedési megbízás és elektronikus szolgáltatások), valamint jelzáloghiteleit. A tranzakció 11 ezer ügyfelet érint, akiket személyre szóló tájékoztató anyagok segítségével értesítenek.

Vir: megtörtént a bontás
A tiltakozások ellenére végigvitték a horvát hatóságok a Zadar városához közeli adriai-tengeri szigeten, Viren annak a 48 épületnek a lebontását, amelyek engedély nélkül épültek fel, s ráadásul beleestek abba a tengerparttól számított 70 méteres sávba, amelyet a helyi rendezési terv 2004-ben védetté nyilvánított. A lerombolásra ítélt házak közül 18 magyar érdekeltségű volt, ám sok más ottani ingatlanhoz hasonlóan ezek tulajdonviszonyai sem voltak rendezettek. A budapesti kormány eleinte diplomáciai lépéseket tett a magyar érdekek védelmében, ám amikor megbizonyosodott arról, hogy az eljárás törvényes, visszavonulót fújt. A horvát hatóságok más tengerparti településeken is érvény kívánnak szerezni az építési szabályok betartásának, akár további bontások árán is. (Lásd kommentárunkat a 74. oldalon)

Madárkór: Románia vádol
Magyarországot és Lengyelországot vádolta meg a román titkosszolgálat az országban rohamosan terjedő madárinfluenza-fertőzés okozójaként. Az állítás szerint a Brassóhoz közeli Feketehalomban lévő Drakom cég e két országból importált – fertőzött – pulykacsibéket. Magyar részről azonnal cáfolták a vádat, rámutatva, hogy az országban csak vadmadarakban mutatták ki az ominózus H5N1 vírust. Közben Romániában tovább terjed a kór, immár nemcsak a fent említett cég különböző egységeinél találtak gócokat – ezeken a telepeken több százezer baromfit semmisítettek meg -, de már a nagyvárosokat, köztük Bukarestet is elérte a fertőzés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik