Gazdaság

London szerint kemény volt a Fed

Londoni elemzők szerdán egyhangúlag a vártnál keményebbnek minősítették a Federal Reserve legújabb kamatemeléséhez fűzött nyilatkozatát. Eltérőek azonban a citybeli vélemények arról, hogy tavasszal folytatódik-e a 2004 nyara óta tartó, folyamatos szigorító ciklus.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank előző éjjel jelentette be egymást követő 15., negyed százalékpontos kamatemelését, amellyel 4,75 százalékra emelkedett az Egyesült Államokban irányadó szövetségi alapkamat.

Nem biztos a májusi kamatemelés

A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő szerdán Londonban kiadott elemzése szerint a kamatemeléshez fűzött kommentár azon megállapításában, hogy „szükségessé válhat további pénzügypolitikai szigorítás”, a fő elem a megfogalmazás feltételes módja.

Ez azt jelenti, hogy a májusi kamatdöntő ülésen „valószínű, de nem bizonyos” a kamat továbbemelése 5 százalékra, ellentétben a tavalyi kamatemelésekhez fűzött, a további „kimért” szigorításokat egyértelműen jelző Fed-kommentárokkal, áll a Moody’s londoni értékelésében.

A hitelminősítő szerint az amerikai lakóingatlan-értékesítések visszaesése láttán a Federal Reserve-nek különösen ügyelnie kell arra, hogy ne „lőjön túl a célon” a kamatszigorításokkal.

Mindemellett az éves szintre számolt fogyasztói maginfláció a múlt hónapban 2,1 százalékra csúszott vissza a tavalyi 2,4 százalékos 12 havi csúcsról, a személyi fogyasztási kiadások alapján mért árindex (PCE) – az előző Fed-elnök, Alan Greenspan által favorizált inflációs mérőszám – pedig maginflációs szinten 1,8 százalék volt az év elején a tavalyi 2,2 százalékos tetőzés után, áll a Moody’s szerdai londoni elemzésében.

A cég szerint azonban a reálszinten számolt szövetségi alapkamat jelzi igazán azt, hogy az amerikai pénzügypolitikai szigorításnak „pillanatokon belül” vége lehet, függetlenül attól, hogy a Fed még negyed vagy fél százalékponttal emel. A jelenlegi 4,75 százalékos nominális szövetségi ráta a 12 hónapra átszámított maginflációval kiigazítva ugyanis 2,7 százalékos reálkamatszintnek felel meg, ami jóval felette van az utóbbi húsz év nem recessziós időszakaira jellemző 1,9 százalékos szövetségi reálkamatátlagnak.

A további szigorítás „már kényelmetlenül közel emelné” a szövetségi reálkamatszintet az 1990-es recesszió előtti fél év 3,5 százalékos, és a 2001-es recesszió előtti fél év 3,6 százalékos átlagához, áll a Moody’s szerdai londoni elemzésében.

A hitelminősítő ugyanaznap egy külön elemzésében – a németországi IFO gazdaságkutató előző nap bejelentett, 105,4 pontos márciusi bizalmi indexrekordjára hivatkozva – ugyanakkor 80 százalékos esélyt adott az euróövezeti jegybank (EKB) májusi kamatemelésének, és valószínűsítette, hogy a jelenleg 2,50 százalékos EKB-alapkamat még a nyári szünet előtt elkéri a 3,00 százalékot (a korábban várt szeptember helyett).

Másképp értelmez a Barclays

A Barclays Capital londoni befektetési ház által a Fed-kamatemelésről ugyancsak szerdán kiadott értékelés – a Moody’s véleményével ellentétben – azt írta: a kamatemelés után közzétett, a vártnál keményebb Fed-nyilatkozat „jelentősen növeli annak valószínűségét”, hogy májusban folytatódni fog az amerikai szigorítás.

Ez a ház is kiemeli azt a mondatot, hogy „szükségessé válhat további pénzügypolitikai szigorítás”, a cég azonban nem helyezett hangsúlyt a feltételes megfogalmazásra, ehelyett kulcselemnek nevezte, hogy a Fed továbbra is előremutató – vagyis jövőbeni kamatemelésekre utaló – szóhasználatot alkalmazott.

A Barclays Capital szerint a Fed kamatdöntő testülete nyilvánvalóan tisztában van azzal, hogy e nyelvezet fenntartása erősíti a további kamatemelésekhez fűződő piaci várakozásokat, és „úgy tűnik, hogy a bizottságnak ezzel a jelzéssel nincs is semmi baja”.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik