Gazdaság

Egyre ügyesebbek az euróhamisítók

Harminc százalékkal több hamis euróérmét, 96 ezret vontak ki a forgalomból 2005-ben. A hamisítványok egyre jobbak, és egyre több fajta van belőlük.

Az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint 2005-ben 96 ezer euróérmét vontak ki a forgalomból, ami 29 százalékkal több, mint tavaly. Összesen 365 ezer érmét foglaltak le eddig, amióta a közös pénzt bevezették. A legnépszerűbb hamisítvány továbbra is a kéteurós érme, német hátoldallal.

Szembetűnő, hogy a hamisítók nemcsak egyre jobban utánozzák a valódi euróérméket, de óvatosabbak is: egyre több fajtát „dobnak piacra”. Tavaly mintegy harmaddal több fajtát foglaltak le a hatóságok, mint 2004-ben. A bizottság becslése szerint összesen több mint tízmillió darab lehet forgalomban potenciálisan. Összesen 63 milliárd valódi euróérme van.

Eddig összesen 11 illegális pénzverdét fedeztek fel a hatóságok, ezek közül hármat 2005-ben: egyet-egyet Bulgáriában, Lengyelországban és Magyarországon, utóbbit a magyar és a román rendőrség, valamint az Europol közreműködésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik