Gazdaság

Hol érdemes befektetni?

A következő öt évben is Dánia nyújtja a világon a legjobb üzleti feltételeket a befektetőknek; Magyarország kis javulással továbbra is a vizsgált országcsoport felső középmezőnyében lesz e mérce alapján – ez derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) felméréséből.

A The Economist folyóiratot is gondozó gazdaságelemző és kiadói csoport, a The Economist Group üzleti információs szolgálata, a világ legnagyobb, nem befektetői banki jellegű előrejelző háza. Az EIU a világ 82 legnagyobb, a globális termelési, kereskedelmi és működőtőke-befektetési érték 98 százalékát adó gazdaságát méri fel rendszeresen a befektetői környezet szempontjából. Öt évre szóló előrejelzéseket adnak ki, tíz különböző kategóriában összesen 90 altényezőt vizsgálva.

A 2006-2010-re ennek alapján összeállított üzletiklíma-előrejelzés a 2001-2005-ös időszakhoz hasonlóan Dániát hozta ki listavezetőnek, a megszerezhető 10 pontból 8,82-vel (2001-2005: 8,69). A második legjobb befektetési célpont Finnország (8,70), amely az előző ötéves lista 6. helyéről jött fel, a harmadik helyre szorítva vissza a korábbi második Kanadát (8,68).

A legnagyobb gazdasági erőközpontok közül Nagy-Britannia és az Egyesült Államok jelentősen visszacsúszott, az előbbi a 4-ikről a 7-ikre, az utóbbi az 5-ikről a 8. helyre.

A brit üzleti környezet megítélését főleg a jelentős makrogazdasági egyensúlytalanságok, a mind bonyolultabb és terhesebb adórendszer, az alacsony termelékenység és a “színvonal alatti” közlekedési hálózat rontja. Az Egyesült Államok esetében a szintén nagy egyensúlyhiányhoz biztonsági kockázatok, feszült nemzetközi kereskedelmi és politikai kapcsolatok, és a politikai lobbizásból eredő problémák járulnak, áll az EIU hétfőn Londonban kiadott jelentésében.

Magyarország az új listán egy hellyel a 33-ikra lépett előre, 6,72-ről 7,29-re javítva pontszámát, de a négy legnagyobb új kelet-európai EU-gazdaság közül csak Lengyelországot (37.) előzi meg. Csehország 7,45 ponttal a 27., Szlovákia 7,54 ponttal a 24. helyen van. A nyolc kelet-európai EU-tagállam közül a legjobb helyezést Észtország érte el, amely 7,93 ponttal a 20.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik