Gazdaság

Pénteken is gyengült a forint

A forint pénteken ismét gyengült a bankközi devizapiacon, az eurót fél négy tájban 263,90/264,00 forinton jegyezték, 50 fillérrel a csütörtöki 263,40/60 forint felett.

A forint 16 bázisponttal 6,52 százalékra gyengült a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

Pénteken is széles sávban, 263,75-265,70 forint között ingadozott az euró jegyzése, a forgalom azonban már jóval alacsonyabb volt mint az előző két napon. A feltörekvő piacok valutáinak két hete tartó vesszőfutása még várhatóan a jövő héten is folytatódik, enyhülés talán az amerikai jegybank szerepét betöltő FED március 28-iki kamatdöntése után remélhető – vélik kereskedők.

A dollár is széles sávban, 220,50-222 forint között ingadozott, a délután jegyzett 220,65/80 forint mintegy két forinttal volt magasabban a csütörtöki 218,40/60 forintnál.

A kimerülő félben lévő piacon a kereskedők a túlélésre játszanak, a kiszámíthatatlan piacon kezdik megszokni, hogy nem csak a régiós valuták mozgására kell figyelni, hanem egyes nagy kockázatú, kiemelt hozamot biztosító valutákét is. A köztük huzamos ideje nagy vesztes izlandi, brazil és új-zélandi valuták gyengülésével indult a pénteki nap, a régiós valuták közül gyengült a forint és a zloty is – nagyjából egyenlő mértékben. Szűkül a likviditás, “az utóbbi két hétben minden pozíciót lezártak, és a nagy kockázat miatt nagyon nehézen vállalkozik bárki is devizapozíció nyitására” – fogalmazott az egyik devizapiaci kereskedő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik