Gazdaság

Eljárások a körbetartozás felszámolására

admin
admin

2006. 03. 24. 15:49

Az Opten rendszere

A körbetartozások miatt számos érdekképviselet és szakmai szövetség kénytelen volt saját kezébe venni a probléma megoldását. Ebből született meg például az ÉVOSZ-Opten szolgáltatási csomagja, mely már jelenleg is működik és az ÉVOSZ, illetve a szövetség tagjai vehetik igénybe, közölte megkeresésünkre Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója.

A késedelmesen fizetők listájának összegyűjtése nem kis feladat. Annak érdekében, hogy a jó hírnév megsértése miatti pereket el lehessen kerülni, a szolgáltatás a bírói szakaszban lévő ügyeket tartalmazza. Az Opten rendszere először fizetési meghagyásokkal és értesítéssel próbálja felhívni az adós cég figyelmét. Tehát csak úgy, bemondás alapján, rosszindulatúan nem lehet egy másik vállalkozást a listára felvetetni, közölte Tóth.

A kormányrendelet és a törvénymódosítás tervezet még nem került bevezetésre, tette hozzá Tóth. Az állami szférában jelentős a fizetéselmaradás, az állam számos cégnek tartozik az elvégzett munkájáért. Az Opten fejlesztette ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége számára az Építőipari Követelés-nyilvántartó Rendszert. A kormány az ÉVOSZ kezdeményeire is épített a közbeszerzési szabályok módosításának javaslatakor.

Az Opten Kft. rendszere a 687 ezer magyar cég adatait tartalmazó adatbázisára épül. Induláskor csak az elismert, vagy bírósági határozatban rögzített követeléseket felhalmozó cégek adata szerepel a listán, ám nár ez is 15 ezer ilyet tüntet fel.

A rivális Eyewatch módszer

„Az EU-ban és Magyarországon is egyedinek számító rendszerünk más mint az Optené – közölte megkeresésünkre Kiss Imre, az Eyewatch Kft. ügyvezetője. – Két vállalkozás közötti szerződés üzleti titoknak minősül, ám ha a vevő nem fizet a szolgáltatásért, akkor az egyoldalú szerződésszegés, tehát a továbbiakban nem számít üzleti titoknak a tartozás fennállása” – fűzte hozzá Kiss.

„A sértett cég megkeres bennünket, mi kiértesítjük a nem fizető vállalkozást, 15 napja van a tartozás rendezésére. Ha ezt nem teszi meg, akkor bekerül a rendszerünkbe. A rendszer az ombudsman véleményét kikérve született meg, ezért teljesen legálisan szolgáltat adatokat az érintett cégekről”.

Kiss kifejtette, hogy a közbeszerzés megváltoztatására irányuló lépések akkor lesznek relevánsak, ha ez vagy egy hasonló rendszer alapján lehet eldönteni, hogy melyik cég vehet részt a pályázatokon üzletileg etikus magatartásának köszönhetően. A közbeszerzések felszámolására irányuló koncepció jó, azonban rossz szemszögből közelíti meg a problémát.

A Hitelgarancia Zrt. bevonásával megvalósuló garanciavállalás csak a szállítóra vonatkozik, míg a vevőt (aki fizeti a számlát) egyáltalán nem érinti – ecsetelte tovűbb Kiss. Mert ez nem motiválja a vevőt a szolgáltatás díjának kiegyenlítésére, míg a bank számára rizikómentes ügyletet jelent, hiszen az állam kezességet vállal bizonyos összegig. Az Eyewatch Kft. által kidolgozott rendszer előnye, hogy kizárólag a vevőket tartja számon, mely nagyban hozzásegít a fizetési fegyelem betartásához.

Fontos megemlíteni a közbeszerzési szerződések tervezett kiterjesztését az alvállalkozókra is, hiszen a generálkivitelező és a fővállalkozó között átlagosan 30 nap a fizetési határidő, addig a fővállalkozó és alvállalkozója között akár 90 napra is nyúlhat a kifizetés.

A kormány programja a tartozások megszüntetésére

Az iparágak közötti körbetartozás értéke 2000 és 2005 között évi 100-140 milliárd forintra rúgott, elsősorban az építőiparra jellemző, de a fuvarozói ágazatban, a feldolgozó- és textiliparban is jelen van. A kereskedelemben pedig a szállítói és vevői állomány közötti – évi 200 milliárd forintot meghaladó – különbség okoz jelentős problémát a mikro-, kis- és középvállalatoknak. A kormány úgy látja, a csomaggal éves szinten 100-150 milliárd forintnyi körbetartozást tüntethet el. A kintlevőségekre faktorálási garanciát vállalna mintegy 50 milliárd forint erejéig a Hitelgarancia Zrt.

Egy további intézkedés a nyilvánosság erejét használná ki a körbetartozások problémájának mérséklésére. A százmillió forint feletti közbeszerzéssel elnyert állami kifizetések esetén az ajánlatkérő vagy a Magyar Államkincstár honlapján tervezik közzétenni a kedvezményezetteket és a kifizetés időpontját.

A Fidesz normalizálná a közbeszerzést

A Fidesz a körbetartozást, az üzleti bizalmat aláásó, a fizetési fegyelem és a gazdasági környezet megingását kiváltó tényezőnek tekinti. Ez a legrosszabb helyzetbe a kis- és középvállalkozásokat taszítja, melyek számára elkerülhetetlen az elvégzett munkát követő időben történő fizetés.

A Fidesz a következő ciklusban közbeszerzési fordulattal segítené a hazai vállalkozásokat. A közbeszerzések mindössze egyharmadát nyerik el magyar cégek, a nagyobb rész külföldi vállalkozásoknak jut. A párt új közbeszerzési törvényt alkotna, annak érdekében, hogy 2007-től a közbeszerzéses beruházások minél nagyobb hányada jusson a hazai vállalkozásoknak. A párt programjában szerepel az áfabefizetés szabályának módosítása, csak a kifizetett számla után kell áfát fizetni.

Ezen kívül törvényi garanciát vezetnének be az állam áfa-visszatérítési kötelezettségeire, a késedelmes állami fizetés felszámolására és az uniós támogatások kifizetésének felgyorsítására. A probléma hosszú távú kezelésére közbeszerzési normák bevezetését, minősített alvállalkozói láncok kialakítását, illetve a kisvállalkozások számára kedvezményesen elérhető piaci alapú kockázatkezelő eszközök megteremtését tervezik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.