Gazdaság

Tovább zuhan a forint: 267-nél az euró

Harmadik napja gyengül töretlenül a forint az euróhoz képest. Szerdán délelőtt már 267 forintot kértek egy euróért, ám délután lassú erősödés tapasztalható. Négy órakor 266,5 forintot ért egy euró.


A dollár is erősödik

A jövő hétre várt kamatemelés miatt 217,50/70 forintra erősödött a dollár árfolyama már kedden, több mint két forinttal magasabbra a hétfői 215,20/30 forintnál. A szerdai gyengülési hullám hatására pedig megközelítette a 222 forintot a jegyzés.

Új fejlemény híján ugyanazok az okok gyengítik a hazai valutát, mint amelyek már három napja megállás nélkül teszik ezt. Az amerikai kamatemelési találgatások felerősödtek, ennek folytán nehéz napot élnek meg a feltörekvő piacok valutái (sokat veszített értékéből például a török, a brazil és a mexikói pénznem is), miközben a régióban erősíti a negatív hatást a lengyel belpolitikai válság és a zloty mélyrepülése is.

Leszakad a forint

A hazai makrohelyzet csak hab a tortán, de részben ennek, részben pedig a korábbi nagy volumenű tőkebeáramlás visszafordulásának köszönhetően a forintpiac leszakadni látszik a régióban. Ahogyan több elemző is fogalmazott legutóbbi körkérdésünk alkalmával: a forint tűnik a legsérülékenyebbnek a térségben, a magyar deviza kurzusa reagálja le legjobban a nemzetközi kedvezőtlen hangulatot.

A hétfői és keddi gyengülést követően szerdán reggel tovább folytatódott a zuhanás: az eurót fél tíz körül 265,40/50 forinton jegyezték, majd 11 óra körül átmenetileg a 268-as szintet is megközelítette, azóta pedig a 267-es árfolyam körül látszik megpihenni. Fél tizenkettőkor 266,70/90 forint volt az euró/forint árfolyam. A forint ekkor 5,51 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A kereskedők erős forgalomról, a külföldi bankok aktív részvételéről számoltak be. Az eurót szerda délután 4 óra tájban 266,55/70 forinton jegyezték.

A forint gyengülésével párhuzamosan az állampapírok másodpiacán délelőtt 8-10 bázisponttal emelkedtek a hozamok. Három- és ötéves lejáraton 7,18 illetve 7,16 százalékos hozamok alakultak ki, a tízéves kötvény hozama pedig 7,05 százalékig emelkedett.

270-ig nincs megállás?

Az euró/forint árfolyam kedden este már eljutott a 265-ös szintig, ám ott megállt a forint gyengülése. A szerdai árfolyam annál a szintnél is gyengébb, amelyet az elemzők az MTI körkérdésére kedden délután megjelöltek: akkor ugyanis úgy vélték, hogy az áprilisi választásokig az euró valószínűleg a 261-265 forint közötti új sávjában ingadozik. A FigyelőNet kérdésére Barcza György, az ING elemzője ennél erősebb eurót prognosztizált egy hónapos időtávban, várakozása szerint az árfolyam a 270-275-ös szintet is elérheti.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik