Gazdaság

Felpörgött januárban a kiskereskedelem

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom januárban 6,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A viszonylag magas növekedésben szerepet játszott az előző év januári alacsony bázisadat is (amikor a növekedés csak 3,2 százalékot ért el). Az előző hónaphoz viszonyítva januárban 0,7 százalékkal bővült a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerinti kiskereskedelmi forgalom.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben január hónapban folyó áron 375,3 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Ez az érték 58,5 százaléka volt a 2005. decemberinek. A decemberről januárra történő forgalom-visszaesés kisebb volt, mint a korábbi években, amit részben az áfa csökkenés miatt januárra halasztott vásárlások okoztak.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint 2006 januárjában az Európai Unió 25 tagállamában átlagosan 1,5 százalékkal, az eurózóna országaiban ennél mérsékeltebben, 0,9 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, naptárhatással kiigazítva. A még nem minden országra publikált adatok szerint az előző év azonos hónapjához mért legmagasabb növekedést a balti államok kiskereskedelme érte el. Mérsékelt növekedést mértek Németországban és Nagy-Britanniában. Csökkent ugyanakkor a francia (0,3 százalékkal) és a spanyol (0,9 százalékkal) kiskereskedelem értékesítésének a volumene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik