Gazdaság

Új program váltja le a gvop-t

admin
admin

2006. 03. 21. 09:59

Az első pont az innováció a versenyképességért. Ennek részeként ösztönöznék a piacorientált k+f tevékenységeket a versenyképes tudás megteremtéséért, a vállalkozások innovációs tevékenységét, és megerősítenék az úgynevezett spin-off vállalatokat: innovációs, technológiai (hídképző) intézmények és kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával.

A második lépés a kkv-k jövedelemtermelő képességének növelése. Ezt egyrészt a kkv-k finanszírozáshoz való hozzáférésének javításával, másrészt technológiai korszerűsítésükkel, harmadrészt a vállalati kultúra fejlesztésével érnék el.

A harmadik sarokpont a modern üzleti környezetért elnevezésű prioritás keretében telephelyfejlesztésre, logisztikai központok fejlesztésére, korszerű közösségi it-infrastruktúra kialakítására, az e-közigazgatás kiépítésére nyílna lehetőség. A vegop az információs technológia és a vállalati humánerőforrás fejlesztését horizontálisan kezeli, vagyis ezek a célok több prioritás részeként is megjelennek majd.

A vegop számára EU-s forrásból, a költségvetési társfinanszírozással együtt, várhatóan kb. 900-1200 milliárd forintot különítenek el. A pénzügyi kereteket illetően azonban még bőven vannak nyitott kérdések. Nincs döntés például az információs társadalom operatív program (itop) versenyképességre átallokálandó hányadáról vagy a Közép-Magyarország régió és a horizontális programok viszonyáról. Kérdéses a keretösszeg belső felosztása is: nincs meghatározva még a prioritások, intézkedések szerinti megosztás. Döntésre vár, hogy a források mekkora hányada lesz vissza nem térítendő támogatás, illetve visszatérítendő pénzügyi eszköz (olyan pénzügyi instrumentum, mint a mikrohitel, a beruházási hitel, a magvető tőke, kockázati tőke, hitelgarancia, valamint ezek kombinációja).

A 2007–2013-as program küldetése, illetve legfőbb elvei közé tartozik a fenntartható (önfenntartó) gazdasági növekedés és foglalkoztatás elősegítése, a gazdaságba történő befektetés, a területi felzárkóztatás támogatása. Idesorolható azonban az a cél is, hogy segítsen a piaci „űrök” áthidalásában a vállalkozások növekedési pályáján, illetve hogy a gazdasági versenyképesség szempontjából meghatározó célokat és alanyokat támogassa.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.