Gazdaság

Lassult az infláció az euróövezetben

Az euróövezetben februárban átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,3 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly februárban – közölte az EU statisztikai hivatala.

Az Eurostat szerint januárban az euróövezetben átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 2,4 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi időszakhoz képest.

A tizenkét havi infláció februárban Lengyelországban és Svédországban volt a legkisebb, az EU-szabvány szerint számolva 0,9 százalékos, illetve 1,1 százalékos, és a leggyorsabb Lettországban és Észtországban, 7,0 százalékos, illetve 4,5 százalékos. Öt tagállamban gyorsult, tízben lassult az infláció a januárihoz képest. Magyarországról 2,3 százalékos tizenkét havi inflációt tart nyilván februárról a hivatal, a januári 2,5 százalék és a decemberi 3,3 százalék után.

A tizenkét havi maginfláció is változatlanul 1,2 százalékos volt februárban tizenkét hónapra számolva, annyi, mint januárban és előtte decemberben.

Az infláció csekély, februári lassulására utaló adat sem változtatott azon a piaci meggyőződésen, hogy az Európai Központi Bank bizonyára folytatja a decemberben megkezdett – és e hónap elején újabb negyed százalékponttal 2,50 százalékra megtoldott – kamatemelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik