Gazdaság

Nem vándorolhatnak az uniós cégek

Az Európa Parlament kedden elfogadta Alain Hutchinson belga szocialista képviselő javaslatát, melyben azt javasolja, hogy szankcionálják azokat az uniós támogatást nyert cégeket, amelyek bizonyos időn belül más országba helyezik át gazdasági tevékenységüket.

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta azt a hétfőn beterjesztett Hutchinson-jelentést, mely szerint szankcionálni kellene azokat az uniós támogatásban részesült cégeket, amelyek egy bizonyos időn belül más országba áthelyezik gazdasági tevékenységüket.


Az olcsóbb munkaerő által motivált vállalatáthelyezés ugyanis több tagállamban súlyos problémát jelent. Az áthelyezés a képviselők szerint „nemcsak a hagyományosnak nevezett, jelentős munkaerőt alkalmazó iparágakat érintheti, a tőkeigényes iparágakat is, valamint a szolgáltatási szektort”.

A jelentés megállapítása szerint „a regionális fejlesztési politika célja az Európai Unió valamennyi régiója fejlesztésének elősegítése; ezzel a célkitűzéssel összhangban áll a regionális fejlesztési politika és a versenypolitika közötti koherencia biztosítása, ami azt jelenti, hogy az állami támogatások nem ösztönözhetnek a gazdasági tevékenységek áthelyezésére”.

Közösségi felügyelet

Ezért a képviselők egy közösségi szintű felügyeleti rendszer kialakítását szorgalmazzák, hogy számszerűsíthetőek legyenek az áthelyezések gazdasági-szociális költségei.

Az Európai Parlament (EP) szankcionálná azokat az Európai Unió által támogatott vállalatokat, amelyek a támogatás megadásától számított hét éven belül áthelyezik gazdasági tevékenységüket. A képviselők azt kérik, hogy az olyan vállalatok, amelyek nem teljesítették a támogatásokhoz fűződő kötelezettségeiket, vagy eredeti telephelyükön a nemzeti vagy a nemzetközi jog betartása nélkül elbocsátották a munkaerőt, ne kaphassanak állami támogatást tevékenységük új helyszínén, egyúttal zárják ki őket mind a strukturális alapok, mind az állam által nyújtott jövőbeni támogatásokból az áthelyezést követően legalább hét éven át.

Ezen túl a jelentés arra is kéri az Európai Bizottságot, hogy a támogatások visszafizetésére kötelezze azokat a vállalatokat, amelyek az EU-n belül vagy az EU-n kívül helyezik át tevékenységüket, vagy ezzel fenyegetnek. A képviselők továbbá feketelista állítását is javasolják.

Surján: nem gátol, inkább szigorít


Surján László néppárti képviselő szerint összességében kiegyensúlyozott javaslat született a Hutchinson-jelentés elfogadásával.


A javaslattal kapcsolatban többek között felmerült, hogy az Unió tőke szabad mozgását biztosító szabályozásnak ellentmond. Ezzel javaslattal azonban a parlamenti ülésen olyan kompromisszum született, amely a tőke szabad áramlását nem gátolja, inkább szigorítja – mondta el a Figyelőnet kérdésére Surján.


Magyarország mind a cégek elköltözése, mind pedig az idetelepésben érintett: vállalatok jönnek Magyarországra, mert a nyugat-európai országokhoz képest a képzett munkaerő olcsóbb, viszont Románia és Bulgária csatlakozásával nagy valószínűséggel el is mennének tőlünk cégek. A szigorodó szabályozással azonban a mérleg minden bizonnyal pozitív lesz az esetünkben, ugyanis növekszik a versenyelőnyünk – jegyezte meg a képviselő.

Harangozó: ne legyen újabb árok


A szocialista Harangozó Gábor úgy vélte, Hutchinsonnak köszönhetően „kiegyensúlyozottabb javaslatok születtek, melyek többnyire biztosítani tudják a regionális politika céljainak érvényesülését, és megerősítik a szociális és gazdasági biztonságot mind a huszonöt tagállam munkavállalói számára”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik