Gazdaság

Bizakodóbbak a kis- és középvállalatok

A kis- és középvállalkozások (kkv) az előző negyedévhez képest optimisták az elkövetkező év piaci folyamatait illetően: 2005. negyedik negyedévében a K&H kkv bizalmi index -14-ről +4 pontra emelkedett. Az országos eredmények szerint ágazatonként a szolgáltatási szektor, illetve a kereskedelem területén működő vállalkozások jövőképe a leginkább bizakodó. 


Míg az előző negyedévben a mezőgazdasági vállalkozások voltak a leginkább borúlátóak (-19 ponttal), most a körükben 15 pontos javulás mutatkozik. A vállalatméreteket tekintve a legnagyobb bizalomnövekedést a 100-300 millió forintos nettó árbevételű kisvállalatok mutatták (+21 pont), őket követték a 0-100 millió forintos nettó árbevételű mikrovállalatok (+17 pont), végül a 300-700 millió forint árbevételűek (+5 pont).

Kedvezőbb gazdaságpolitikai megítélés


A K&H kkv bizalmi indexének 18 pontos javulását nagymértékben befolyásolta a gazdaságpolitika alakulása. 2005. negyedik negyedévében a hazai kkv-vezetők ugyan még mindig negatívan értékelték a gazdaságot érintő döntéseket, de a megítélés jóval kedvezőbb volt, mint a megelőző negyedévekben hiszen – 32 pontról -11 pontra nőtt a részindex értéke. Csökkent az országos gazdaságpolitikával kapcsolatos eddigi bizalmatlanság: a vizsgált cégek 29 százaléka számolt be inkább vállalkozásbarát gazdaságpolitikáról.

Az agrárvállalkozások nem félnek

A bizalmi index javulásának másik fő összetevője, hogy a vállalkozások közterhekkel kapcsolatos kilátásai az előző negyedévhez képest jóval reménykeltőbbek. A kkv-k ugyan 2006-ra még mindig inkább a közterhek növekedését, mint csökkenését prognosztizálják, de bizakodóak a változások tekintetében.
A kereskedelmi vállalkozások 30 százaléka tart leginkább az 5 százalék feletti közteher növekedéstől, a mezőgazdasági vállalkozásoknál pedig a legalacsonyabb az ettől való félelem (12 százalék).

Javuló versenyhelyzet

A bizalmi index szerint a vállalkozások a korábbi négy negyedévhez hasonlítva most értékelték legkedvezőbbnek a versenyhelyzetüket. A vállalkozások 33 százaléka szerint javul a versenyhelyzetük a következő 1 évben és 17 százalékra csökkent a romlást prognosztizálók aránya.


Növekvő forgalom

A felmérés megállapításai szerint a kkv-k pénzügyeik tekintetében is kedvezőbben látják a jövőt, mint az elmúlt negyedévben. A forgalomnövekedés becsült mértéke növekedett, nominálisan 10 százalékos értéket ért el. Legmagasabb növekedésre a kereskedelmi vállalatok számítanak (11 százalék), legkisebbre a mezőgazdaságban tevékenykedők (4 százalék). A kutatásban megkérdezett kkv-k több, mint fele, 52 százaléka az elkövetkező 1 évben több, mint 7 százalékos árbevétel növekedést vár.


A beruházási kedv tekintetében jelentős elmozdulás nincs az előző negyedévhez viszonyítva. Ismét nőtt az informatikai beruházások iránti hajlandóság, leginkább a közepes és ipari cégek körében. Csökkent viszont a vállalkozások ingatlanokba való befektetési hajlandósága. Trendszerű változás, hogy az ingatlanok népszerűsége negyedévről negyedévre csökken – állapítja meg a felmérés. Az általános beruházási kedv a szolgáltatások területén működő vállalatoknál, valamint a középvállalatoknál a legnagyobb.

Csökkenő áremelési szándék

A legfontosabb részindex, amely többek között az árérvényesítő képességet és a fizetési határidők változását vizsgálja, az elmúlt négy negyedévben közel azonos képet mutat. Általánosságban elmondható, hogy csökken a vállalatok áremelési szándéka, 2005. negyedik negyedévében a vállalkozások 11 százaléka csökkenti árait, 32 százaléka nem tervez változást, 9 százaléka infláció alatt emeli, míg 36 százaléka az inflációt követi áraival és mindössze 4 százaléka tervezi árait az infláció felett emelni.

Nagy vállalkozókedv


A cégek innovációs hajlama nem változott jelentősen az elmúlt időszakban, még mindig magas, 32 százalék az új terméket bevezetni kívánók, és 51-ről 54 százalékra nőtt az új piacra lépést tervezők aránya. A kínálatukhoz új piacot keresők legmagasabb arányban az ipar (63 százalék) és a kisvállalkozások (58 százalék) területéről kerül ki.

Növekvő bérek


A megkérdezett kkv-vezetők 68 százaléka további és fokozódó bérnövekedést prognosztizál. A legnagyobb arányú bérnövekedést a kereskedelemben, és meglepő módon a mezőgazdaságban várják a kérdezettek. A valós bérrel bejelentett munkavállalók aránya a kkv-vezetők meglátása szerint stagnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik