Gazdaság

Bizakodóbbak a kis- és középvállalatok

admin
admin

2006. 03. 13. 15:26

A kis- és középvállalkozások (kkv) az előző negyedévhez képest optimisták az elkövetkező év piaci folyamatait illetően: 2005. negyedik negyedévében a K&H kkv bizalmi index -14-ről +4 pontra emelkedett. Az országos eredmények szerint ágazatonként a szolgáltatási szektor, illetve a kereskedelem területén működő vállalkozások jövőképe a leginkább bizakodó. 


Míg az előző negyedévben a mezőgazdasági vállalkozások voltak a leginkább borúlátóak (-19 ponttal), most a körükben 15 pontos javulás mutatkozik. A vállalatméreteket tekintve a legnagyobb bizalomnövekedést a 100-300 millió forintos nettó árbevételű kisvállalatok mutatták (+21 pont), őket követték a 0-100 millió forintos nettó árbevételű mikrovállalatok (+17 pont), végül a 300-700 millió forint árbevételűek (+5 pont).

Kedvezőbb gazdaságpolitikai megítélés


A K&H kkv bizalmi indexének 18 pontos javulását nagymértékben befolyásolta a gazdaságpolitika alakulása. 2005. negyedik negyedévében a hazai kkv-vezetők ugyan még mindig negatívan értékelték a gazdaságot érintő döntéseket, de a megítélés jóval kedvezőbb volt, mint a megelőző negyedévekben hiszen – 32 pontról -11 pontra nőtt a részindex értéke. Csökkent az országos gazdaságpolitikával kapcsolatos eddigi bizalmatlanság: a vizsgált cégek 29 százaléka számolt be inkább vállalkozásbarát gazdaságpolitikáról.

Az agrárvállalkozások nem félnek

A bizalmi index javulásának másik fő összetevője, hogy a vállalkozások közterhekkel kapcsolatos kilátásai az előző negyedévhez képest jóval reménykeltőbbek. A kkv-k ugyan 2006-ra még mindig inkább a közterhek növekedését, mint csökkenését prognosztizálják, de bizakodóak a változások tekintetében.
A kereskedelmi vállalkozások 30 százaléka tart leginkább az 5 százalék feletti közteher növekedéstől, a mezőgazdasági vállalkozásoknál pedig a legalacsonyabb az ettől való félelem (12 százalék).

Javuló versenyhelyzet

A bizalmi index szerint a vállalkozások a korábbi négy negyedévhez hasonlítva most értékelték legkedvezőbbnek a versenyhelyzetüket. A vállalkozások 33 százaléka szerint javul a versenyhelyzetük a következő 1 évben és 17 százalékra csökkent a romlást prognosztizálók aránya.


Növekvő forgalom

A felmérés megállapításai szerint a kkv-k pénzügyeik tekintetében is kedvezőbben látják a jövőt, mint az elmúlt negyedévben. A forgalomnövekedés becsült mértéke növekedett, nominálisan 10 százalékos értéket ért el. Legmagasabb növekedésre a kereskedelmi vállalatok számítanak (11 százalék), legkisebbre a mezőgazdaságban tevékenykedők (4 százalék). A kutatásban megkérdezett kkv-k több, mint fele, 52 százaléka az elkövetkező 1 évben több, mint 7 százalékos árbevétel növekedést vár.


A beruházási kedv tekintetében jelentős elmozdulás nincs az előző negyedévhez viszonyítva. Ismét nőtt az informatikai beruházások iránti hajlandóság, leginkább a közepes és ipari cégek körében. Csökkent viszont a vállalkozások ingatlanokba való befektetési hajlandósága. Trendszerű változás, hogy az ingatlanok népszerűsége negyedévről negyedévre csökken – állapítja meg a felmérés. Az általános beruházási kedv a szolgáltatások területén működő vállalatoknál, valamint a középvállalatoknál a legnagyobb.

Csökkenő áremelési szándék

A legfontosabb részindex, amely többek között az árérvényesítő képességet és a fizetési határidők változását vizsgálja, az elmúlt négy negyedévben közel azonos képet mutat. Általánosságban elmondható, hogy csökken a vállalatok áremelési szándéka, 2005. negyedik negyedévében a vállalkozások 11 százaléka csökkenti árait, 32 százaléka nem tervez változást, 9 százaléka infláció alatt emeli, míg 36 százaléka az inflációt követi áraival és mindössze 4 százaléka tervezi árait az infláció felett emelni.

Nagy vállalkozókedv


A cégek innovációs hajlama nem változott jelentősen az elmúlt időszakban, még mindig magas, 32 százalék az új terméket bevezetni kívánók, és 51-ről 54 százalékra nőtt az új piacra lépést tervezők aránya. A kínálatukhoz új piacot keresők legmagasabb arányban az ipar (63 százalék) és a kisvállalkozások (58 százalék) területéről kerül ki.

Növekvő bérek


A megkérdezett kkv-vezetők 68 százaléka további és fokozódó bérnövekedést prognosztizál. A legnagyobb arányú bérnövekedést a kereskedelemben, és meglepő módon a mezőgazdaságban várják a kérdezettek. A valós bérrel bejelentett munkavállalók aránya a kkv-vezetők meglátása szerint stagnál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.