Gazdaság

Kevés a jó adózó

admin
admin

2006. 03. 07. 07:45

Idén február 20-ig mindössze 84 munkanélkülivé vált vállalkozónak ítélték meg a vállalkozói járadékot – írja a Napi Gazdaság. Az érdeklődés ennél természetesen jóval nagyobb volt, de a járadékra csak az jogosult, aki előző évben befizette a vállalkozó járulékot, nincsen más járulékkötelezettsége, vállalkozói igazolványát leadta, és minderről igazolást kap az adóhivataltól – írja a lap Lőrincz Leóra, a Foglalkoztatási Hivatal főigazgató-helyettesére hivatkozva.


A járadék összegének megállapításakor az előző négy évet veszik figyelembe – a munkanélküli öt járulékfizetési nap után jogosult egynapnyi járadékra. A járadék folyósításának maximális időtartama 270 nap. Erre az a munkanélküli lehet az idén jogosult, aki 2005-öt megelőzően három évig munkaviszonyban állt, majd az előző – már vállalkozói járulékfizetési kötelezettséggel terhelt – évben vállalkozói jogviszonya volt.


Mindezek alapján az a munkanélküli, aki az előző négy évben végig vállalkozó volt, legfeljebb 73 napig jogosult a járadékra. A 23 220-tól 51 600 forintig terjedő pénzbeli támogatást (az öregségi nyugdíjminimum legalább 90 és legfeljebb 200 százaléka) az ország 170 kirendeltségén állapítják meg; a legtöbb járadékot Budapest, Pest és Veszprém megye vállalkozóinak ítélték meg, míg Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben eddig senki nem vált jogosulttá – írja a napilap


A jogosult igénylők száma messze elmarad a szaktárca várakozásától. A munkaügyi tárca ugyanis mintegy 13 ezer igénylőre számít 2006 egészében. S a kabinet e célra a Munkaügyi Alapban 1,9 milliárdos felülről nyitott előirányzatot hozott létre. A felülkalkulálás nemcsak a kiadási, de a bevételi oldalt is jellemzi: 2005-ben 6,524 milliárd forintos bevétel származott az egészségbiztosítási járulékalap 4 százalékára rúgó vállalkozói járulékból, míg a büdzsé 11,2 milliárdos összeget irányzott elő. A minimálbérhez tartozó járulékalappal kalkulálva tehát 540–550 ezer befizetővel számolt tavaly és – a 16,08 milliárdos bevételi tervet figyelembe véve – az idén is a Pénzügyminisztérium.


A tavalyi bevételi összeg alapján – feltételezve, hogy a befizetők mind a tizenkét hónapban teljesítették a járulékfizetési kötelezettséget – kevesebb mint 320 ezren utaltak vállalkozói járulékot. Ha az idén sem akad több fizető adózó, a bevételi számlán a végösszeg 9,28 milliárd forint lehet évi 29 ezer forintos befizetéssel számolva.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.