Gazdaság

A 8. hét hírei

Összeolvadó áramszolgáltatók
Nyugat-Európa áramszolgáltatási piacán két nagy felvásárlási terv látott napvilágot a hét elején. Előbb a német E.ON tett 29 milliárd eurós ajánlatot a spanyol Endesára, majd az olasz Enel szóvivője közölte, hogy felvették a kapcsolatot a belga Electrabellel, mert részesedést kívánnak szerezni a francia Suez-csoporthoz tartozó s több mint 22 milliárd euró értékűre becsült vállalatban. A Mol gázüzletágát is éppen most átvevő E.ON vezérigazgatója már arról beszél, hogy a folyamat nyomán három domináns szolgáltató marad a kontinensen: cégén kívül az Enel, valamint a jelenlegi első helyezett, a francia EdF.

Alakul az Allianz Bank
Jóváhagyta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az Allianz új magyarországi lakossági bankjának, a ma még Dresd­ner Bank (Hungaria) néven jegyzett hitelintézet vezetőinek névsorát. A bank vezérigazgatói posztjának várományosa a korábban CIB-vezérként ismert Farkas Ádám. Az Allianz Hungá­ria Biztosító Rt. az év elején jelentette be, hogy hitelintézeti tevékenységbe kezd. A piaci hírek már akkor is arról szóltak, hogy valójában nem alapításról, hanem a tevékenységét fiókként folytató Dresdner Bank (Hungária) banki licencének megvásárlásáról van szó. Az Allianz Hungária Biztosító pénzügyi tevékenységének kiszélesítését a cég vezérigazgatója, Patai Mihály nevéhez kötötték, azonban ő a HVB-csoporthoz csatlakozik (lásd cikkünket a 70. oldalon).

Jön az orosz elnök
Február 28-án kétnapos hivatalos látogatásra Magyarországra érkezik Vlagyimir Putyin. Orosz államfő régóta nem járt már nálunk, utoljára Borisz Jelcin ejtette útba Budapestet, 1994 decemberében. A mostani vizitet az tette lehetővé, hogy a jelenlegi magyar kormányzati ciklus idején látványosan javult a két ország korábban meglehetősen hűvössé vált politikai viszonya (lásd írásunkat a 11. oldalon). Putyin és az őt kísérő delegáció tárgyalásain a gazdasági témák között első helyen a kőolaj- és földgázszállítások ügye szerepel – Magyarország, több európai államhoz hasonlóan, az idei téli tapasztalatok nyomán, azt szeretné, ha valamilyen garanciát kapna a folyamatos szállításokra. Az energiaellátáson túl számos más megállapodás előkészítése is folyamatban van, országok, illetve régiók, esetenként konkrét cégek között.

Reflexió

Kedvezményes áfa: döntés
A házi gondozói szolgáltatást, valamint a magánlakások felújításához, karbantartásához szükséges élőmunka-szolgáltatást választotta ki a kormány – a pénzügyminiszter javaslatát elfogadva – a kedvezményes áfa hatálya sorolható szolgáltatásokat tartalmazó EU-listáról. Az unió áfairányelvének egyik melléklete tartalmazza azokat a szolgáltatásokat, amelyekre 2010-ig a minimumszintként meghatározott 15 százaléknál alacsonyabb áfa vethető ki.

PÉNZELY MÁRTA, a Deloitte Rt. szenior menedzsere: „A munkaigényes, kifejezetten a végső fogyasztók számára történő szolgáltatásnyújtások áfakulcsát csökkenteni csak akkor volna értelmes lépés, ha az valóban elősegítené a gazdaság kifehérítését. Valljuk be: jelenleg Magyarországon nincs olyan alacsony áfamérték, amit az emberek önként hajlandók befizetni, miközben az adó nemfizetésekor a lebukás kockázata elenyésző. Ezért vagy többet kellene áldozni a kifehérítés érdekében – például a lakásfelújítás során megvásárolt anyagok áfáját is csökkenteni kellene, amit viszont az EU szabályozása nem enged meg -, vagy az adóhatósági ellenőrzést kellene fokozni. Ez utóbbi a várható kisösszegű megállapítások miatt az adóhatósági erőforrásokkal való irracionális gazdálkodást jelentene. A harmadik út, hogy jelentőségének megfelelően kezeljük ezt a lehetőséget, vagyis egyszerűen lépjünk túl rajta, mint elméletileg ugyan létező, gyakorlatilag azonban haszontalan felvetésen.”

Gázárazás: uniós vizsgálat
Az Európai Bizottság versenyhivatala górcső alá veszi az Európai Unió területén alkalmazott földgázárakat. A vizsgálat keretében arra keresnek választ, hogy a szolgáltatók nem használták-e fel a kőolajár utóbbi időben bekövetkezett felfutását a földgáz jogszerűtlen, a szabad verseny szabályait sértő drágítására. A földgáz átlagára csak 2004-ben több mint 5 százalékkal növekedett az EU-ban, ezen belül Svédországban és Lengyelországban 15 százalékkal, Dániában pedig – ahol a piacot állami tulajdonú szolgáltató uralja – 48 százalékkal drágult az energiahordozó.

A TriGránit az Arénában
A TriGránit Menedzsment Kft. nyerte el a Papp László Budapest Sportaréna üzemeltetési jogát. A társaság a 20 évre szóló jogért a reméltnél jóval többet, egy összegben 1,27 milliárd forintot fizetett. A korábbi üzemeltetővel, az arénát felépítő francia Bouygues céggel tavaly bontott szerződést – közös megegyezéssel – a magyar állam. A franciák nem tudták nyereségesen üzemeltetni a házat, a Nemzeti Sporthivatalnak pedig számtalan kifogása volt az üzemeltetéssel kapcsolatban, kevesellte például az ingyenes „állami napokat”, amikor bérleti díj nélkül használhatta az épületet. Az új megállapodás értelmében évi 20 helyett 22 napot kap az állam az üzemeltetőtől.

Régiós siker
A maguk piaci reformjait legsikeresebben végrehajtó közép- és kelet-európai országok voltak azok, amelyek a leghatékonyabban tudtak integrálódni a világpiacba – mutat rá a Világbank most megjelent tanulmánya. A szóban forgó államok olyan belföldi szerkezeti és intézményi reformokon estek át, amelyek egyúttal nemzetközi kereskedelmüket is serkentik. A térségbe irányuló tetemes összegű külföldi közvetlen tőkebefektetés alapvető szerepet játszott ebben a változásban. Az elemzés szerint Csehország, Észtország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia emelhető ki külön is ebben a folyamatban.

Áruház a tőzsde helyén
Milliárdos beruházással luxusmárkákkal teletűzdelt áruházzá alakítja a Budapesti Értéktőzsdének is helyet adó, december végén megvásárolt belvárosi palotát az Orco Property Group. A korábbi tervekkel ellentétben lakásokat nem építenek a történelmi épület tetejére, ott csupán kiskereskedelmi egységek kapnak majd helyet. A tervezésre neves építészirodákat versenyeztetnek; a döntést követően körülbelül másfél év alatt építenék át a 18 ezer négyzetméteres palotát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik