Gazdaság

Jövet-menet

A legtöbben a mobiljukat használják, ha úton-útfélén tör rájuk az önkifejezés vagy megörökítés vágya. A telefonba rejtett kamerák azonban többnyire még gyengécskék, a gombokon pedig bonyolult egy sms-nél hosszabb bejegyzést megfogalmazni. A november végén debütáló Cingular 8125 kihajtható billentyűzetével siet a grafománok segítségére.


Jövet-menet 1

Jövet-menet 2

Jövet-menet 3

Jövet-menet 4
KODAK EASYSHARE-ONE.

Kinek? Aki számítógép nélkül akarja szerkeszteni és közzétenni képeit. Ár: 599 dollár. + Nagy kijelző, barátságos felhasználói felület. – Döcögős lehet a WiFi kapcsolat.

Jövet-menet 2

Jövet-menet 3

Jövet-menet 4

CINGULAR 8125. Kinek? Grafo-mánoknak. Ár: 450 dollár. + Memóriakártyával bővíthető. – Lehetne gyorsabb is a processzor.

Jövet-menet 2

Jövet-menet 3

Jövet-menet 4

PALM TX. Kinek? A varázsceruza virtuózainak. Ár: 90 ezer forint. + WiFi, nem illékony memória. – Nem a legmodernebb a képernyő.


Jövet-menet 1

Jövet-menet 4


Az elkészült írást EDGE, Bluetooth, infra vagy WiFi technológiával, illetve USB-csatlakozóval oszthatjuk meg a világgal, az írásra ösztönző látványt pedig az 1,3 megapixeles kamera örökíti meg. A 8100-as jelzésű kistestvér ugyanezt tudja, csak fényképező nélkül. Médialejátszó és beépített mikrofon hozza közel a hangok világát, mindezt 128 megabyte-os SDRAM és 64 megás flash memórián tárolhatjuk el. A hasonló típusokhoz képest a 200 megahertzes processzor kicsit lassúnak tűnik, de ezért az akku hosszabb élettartama kárpótolhat.

Aki ügyesen bánik a varázsceruzával, az persze a tenyérgépén is gond nélkül megfogalmazhatja a blogjába szánt bejegyzéseit. A szintén vezeték nélküli kapcsolattal büszkélkedő Palm TX alacsony árával tűnik fel. A szerkezetet Intel 312 megahertzes processzorral látták el, a WiFi mellett Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik, a 128 megás flash memória akkor is megőrzi bejegyzéseinket, ha történetesen lemerül az akku. Böngészőjével nemcsak a magunk, de mások blogjait is olvasgathatjuk, a kritikusok csak azt róhatják fel, hogy a 320×480-es felbontású képernyő nem a legmodernebb – a jobb tenyérgépek már 480×640-ben láttatják a világot. Dugóban, repülőn, Holdra szállásra várva az MP3-számok mellett a vérbeli bloggerek meghallgathatják a kedvenc audioblogjukról letöltött adásokat.

A „száguldó fotóriportereknek” is jól jön a Kodak idei őszi nagy dobása, a világ első WiFi kapcsolattal ellátott digitális kamerája. Végre nem a mobiltelefon gyatrább kamerájával kell fotózni, s nem is kell megvárni, amíg a blogger hazaérve számítógépére tölti a képeket – igaz, az EasyShare-one tulajdonosa kénytelen hot-spotra vagy más vezeték nélküli internet-hozzáférésre vadászni, hogy a felvételeket a blogján közzétehesse. Ehhez azonban előbb a Kodak által működtetett EasyShareGallery oldalra kell feltölteni a fotókat. Még a gépen – a 7,6 centiméteres átmérőjű érintőképernyő és az emberbarát felhasználói felület segítségével – szerkeszthetjük, nézegethetjük a 4 megapixeles felbontású fényképeket. A készülék 3-szoros optikai zoomot, s 256 megabyte beépített memóriát tartalmaz. A kamerára le is tölthetünk képeket a galériából – ha más nem foglalja a memóriát, akkor 1500 fér el rajta. A kattintgatásba belefeledkezett blogger szívfájdalma lehet viszont, hogy WiFi használattal csak egy óráig bírja ki az elem, s döcögős lehet a hálózathoz való kapcsolódás is. „Első fecske” a gép – bár a példát a Nikon és a Canon is gyorsan követte -, tehát aki nem csak villogni akar trendi kamerájával, az inkább várja ki a tökéletesebb változatokat. 


 


Netszörf


Freeblog: az egyik legnépszerűbb hazai blogíró felület, a design kicsit régies, de mások naplóinak olvasgatása kárpótol ezért: (freeblog.hu)Blogger: részletes útmutatóval ellátott blogtárhely, audio tartalmakkal és hirdetési lehetőséggel, 11 nyelven (sajnos a magyar nincs köztük): (http://www.blogger.com)
Blogkereső: a Google már a blogok tartalmában is keres, magyar nyelven is: (blogsearch.google.com)
Kodak EasyShareGallery: nemcsak feltölthetjük, szerkeszthetjük és közzétehetjük képeinket, de akár azokkal díszített pólót, bögrét is rendelhetünk: (www.kodakgallery.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik