Gazdaság

Antenna Hungária: 2,23 milliárd forint nyereség

Az Antenna Hungária Rt. az év első kilenc hónapjában konszolidáltan 2,23 milliárd forint mérleg szerinti profitot ért el, 8 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A hétfőn közzétett nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült konszolidált gyorsjelentés 19,82 milliárd forint nettó árbevételről számolt be. A bevétel egy százalékkal haladta meg a bázisidőszakit.

A műsorszórásból 13,3 milliárd forint bevétel származott, és az üzletág nyeresége 2,23 milliárd forint volt. A távközlési tevékenység bevétele elérte a 4,31 milliárd forintot, ezen a tevékenységen a társaság 1,43 milliárd forint veszteséget számolt el. A műsorszórás árbevétele 3,6 százalékkal csökkent, az üzletág nyeresége pedig 4,5 százalékkal nőtt.

A távközlési tevékenység bevétele 6,8 százalékkal emelkedett, a vesztség pedig 373,4 százalékkal volt több, mint a múlt év első háromnegyedében. A bevétel növekedése döntően a Sulinet adatátviteli bevételeinek emelkedéséből származott. Az egyéb tevékenység 2,2 milliárd forint bevételének 21,7 százalékos növekedését egy nagy vevőnek nyújtott szolgáltatások okozták.

Az üzemi szintű nyereség az adott időszakban 29 százalékkal 2,71 milliárd forintra növekedett. Az üzemi szintű profithoz 1,53 milliárd forint egyéb üzemi bevétel is hozzájárult, ami ingatlanértékesítésből és követelésbehajtásból származott.

A kamat- és adófizetés, valamint az értékcsökkenési leírás és amortizáció előtti profit (EBITDA) 11 százalékkal 7,06 milliárd forintra csökkent. Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 181 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 162 forinttal.

A pénzügyi műveleteken elért nyereség megduplázódott és elérte a 266 millió forintot. Bár a befektetések eladásából a tavalyi 1,7 milliárd forintos pénzügyi bevételéhez képest ebben a háromnegyedévben csak 183 millió forint származott, a kamatköltségek az idén 85 millió forintot tettek ki, szemben az egy évvel korábban 1,74 milliárd forinttal. A társaságcsoport a Vodafone részesedés eladásából származó bevételt a hitelek csökkentésére fordította, ezért csökkentek a kamatterhek. A hosszúlejáratú hitelek 48 millió forintot tettek ki az időszak végén, míg egy évvel korábban még 14,87 milliárd forint volt a hosszúlejáratú kölcsön. A rövidlejáratú hitelek is mérséklődtek 835 millió forintról 189 millió forintra.

Az Antenna Hungária konszolidált mérlegének főösszege szeptember 30-án 31,26 milliárd forint volt, 25 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A befektetett eszközök döntően részesedés és ingatlanértékesítés miatt csökkentek 27 százalékkal 24,15 milliárd forintra. A társaságcsoport saját tőkéje a háromnegyedév végén 24,73 milliárd forint volt, ami 34 százalékos éves emelkedésnek felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik