Gazdaság

Mozgolódások a Cora háza táján

admin
admin

2005. 09. 30. 16:18

Bár a FigyelőNet által megkérdezettek úgy vélik, október elsejétől nem lesz a Corából Wal-Mart, piaci szereplők elismerik, hogy történik valami a Cora háza táján.

Ugyan a FigyelőNet által megkérdezettek határozottan állítják, október elsejével nem jelenik meg a Wal-Mart Magyarországon, azt mindannyian elismerik, valami történik. A FigyelőNet információi szerint a Cora törzsvásárlói kártyákat záros határidőn belül le kell vásárolni, és tudomásunk szerint jelentősebb beszerzésekre sem szánta el magát a Wal-Mart első számú célpontjának tartott magyarországi hipermarket.


A társaság többségi tulajdonosa, az amszterdami bejegyzésű Bellegingsmaatshappij Schildwasht BV befektetési társaság mellé kisebbségi tulajdonosként a rotterdami Beheer en Bellegingsmaatshappij A. Adams BV pénzügyi társaság került. Az előbbi társaság helyét júliusban egy ugyancsak rotterdami cég, a BM (Hungary) BV vette át. A magyar Cora cégpapírjai ismét a cégbírónál vannak és további bejegyzésekre várnak.


Piaci szereplők szerint azonban októberben biztosan történik valami, bár egyelőre azt sem lehet tudni pontosan, hogy milyen konstrukcióval érkezik a hazai piacra Amerika legnagyobb kiskereskedelmi vállalata.


Két lehetőség áll előtte: vagy megveszi a Corát birtokló Magyar Hipermarket Kereskedelmi Kft-t (annak kinnlevőségeivel, tartozásaival, valamint kötelezettségeivel együtt), vagy pedig csak a telephelyet, vagyis egy üres épületet, ahogy többen mondták, egy dobozt vásárol. Ez utóbbi esetben a beszállítók komoly nehézségek elé nézhetnek: a rossz reputációjú Cora áruházat ugyanis egy másik hasonló szemléletű társaság válthatja. Mivel nem jogutódként jelenik meg a piacon az új cég, a beszállítókkal esetleg előfordulhat, hogy hoppon maradnak. Piaci szereplők szerint azonban az amerikai vállalat nem vállalja be, hogy rossz médiavisszhang mellett érkezzen Magyarországra, helyette inkább a költségesebb, a beszállítóknak is kedvezőbb megoldást választja.


A Wal-Mart állítólag már vizsgálta a Corát


A Financial Times Deutschland egy héttel ezelőtt arról adott hírt, hogy a Wal-Mart amerikai kereskedelmi konszern át kívánja venni Magyarországon a belga Louis Delhaize Cora-üzletláncát. Az értesülés szerint a Wal-Mart állítólag megvizsgálta a Cora-telephelyek üzleti mérlegeit, de egyik fél sem óhajtott nyilatkozni az ügyben. A belga Delhaize-csoport hét Cora szupermarketet üzemeltet, a konszernnek azonban nem sikerült növelnie piaci részesedését, ezért le akar adni terheiből.

Lee Scott, a Wal-Mart főnöke a közelmúltban kelet-európai akvizíciókat jelentett be: konkrétan Magyarországot, Lengyelországot és Oroszországot említette. Scott úgy vélekedett, hogy Kelet-Európában több értelme van az átvételnek, mint lerakatok létesítésének, mivel a nemzetközi riválisok már elkezdték a piacok konszolidálását, és a térségben a kereskedelem átlagban évi 10 százalékkal növekszik.

Az elmúlt évben a Wal-Mart nemzetközi tevékenységéből csak az összforgalom 21 százaléka származott, 285 milliárd dollár értékben. Európában a Wal-Mart eddig csak Nagy-Britanniában és Németországban aktív, az utóbbiban pedig veszteséges.


Magyarországi terjeszkedés


A magyaroszági bővítésről szóló híreknek az áruházóriás egy körülbelül másfél évvel ezelőtti cégalapítása adta az alapját: hárommillió forint törzstőkével, Global Sourcing Kft. néven alapított magyar leányvállalatot, amit elsősorban exporttevékenységre szánt. Ez év januárjában azonban több forrásból is megerősítették, hogy a vállalat saját áruházak nyitására készül.


A Wal-Mart a világ legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, és az ingatlan-tanácsadók szerint a magyar piacon nem önálló hálózat építésével, hanem akvizícióval jelenne meg. A Figyelő pedig korábban a magyarországi Cora, azaz a Magyar Hipermarket Kft. üzlethálózatának átvételét tartotta valószínűnek. A lap azonban felvetette azt a kérdést is, hogy a világ legnagyobb hipermarket-hálózatát üzemeltető Wal-Mart lendületéhez elég-e a mindössze 7 áruházból álló lánc. Egyes információk szerint inkább egy Auchan méretű hálózat felvásárlása felelne meg a vállalat terveinek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.