Gazdaság

Több mint 5 százalékos horvátországi GDP-növekedés

A horvát hazai össztermék 5,1 százalékkal bővült a második negyedben, és 3,45 százalékkal az első félévben éves összevetésben.

A horvát statisztikai hivatal csütörtöki közleménye szerint folyó áron 55,35 milliárd kunát ért el a GDP a máspodik negyedévben.

Az idei első negyedben csupán 1,8 százalékkal, a tavalyi utolsó negyedben 3,6 százalékkal nőtt a GDP. A tavalyi második negyedben 3,8 százalékos növekedést mértek. A hivatal adatai szerint a nettó bérek júliusban 1,6 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest, viszont 0,3 százalékkal nőttek tavaly júliushoz képest. Júliusban a nominális nettó átlagbér 4352 kuna (35 forint/kuna) volt.

Az idei első hét hónapban a nettó nominálbérek 1,6 százalékkal emelkedtek. A horvát statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint a korábbihoz képest a második negyedben erősen nőtt a fogyasztás is: 4,4 százalékos volt a bővülés az első negyedben mért 2,4 százalék után. A kormány az idén 3,5-3,75 százalékos gazdasági növekedésre számít, a fizetési mérleg hiánya várhatóan a GDP 5-5,5 százaléka lesz, az infláció 2-3 százalék körül alakul. Az államháztartás hiányát a GDP 3,7 százalékára tervezik csökkenteni a tavalyi 4,5 százalékról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik