Gazdaság

Péntektől újra tőzsdén az econet

admin
admin

2005. 09. 29. 16:37

A PSZÁF csütörtöki határozatával visszaállította az econet.hu Informatikai Részvénytársaság részvényeinek tőzsdei kereskedését, és egyben 2,5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a céget.

A PSZÁF egyben felszólította a társaságot, hogy a továbbiakban maradéktalanul biztosítsa a nyilvános kibocsátókra vonatkozó jogszabályi követelmények érvényesülését, különös tekintettel a tájékoztatási kötelezettségével kapcsolatos jogszabályokra. E mellett kötelezi az econetet, hogy 2005. június 30. napjára vonatkozóan, független könyvvizsgálóval auditáltassa mérleg- és eredmény kimutatását.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szeptember 1-jén hozott határozatában függesztette fel az econet.hu Rt. részvényeivel való tőzsdei kereskedést, azzal az indoklással, hogy a társaságnál bizonyos információszolgáltatási kötelezettség ellenőrzésére van szükség.

A felügyelet akkor nem pontosította vizsgálódásának célpontját, ám szeptember 26-i módosító határozatában részletesen megjelölte, hogy „a vizsgálat megindításának alapjául egyrészt az a 2005. május hó 2. napján nyilvánosságra hozott könyvvizsgálói vezetői levél szolgált, mely a társaság 2004. üzleti évére vonatkozóan összegzi a könyvvizsgálói feladatterv tapasztalatait, valamint a Társaság működése és a gazdasági folyamatai tekintetében állapít meg tisztázatlan és rendezetlen körülményeket”.

Amint az a részletesebb indoklásból kiderül, a PSZÁF a társaság pénzügyi kimutatásaiba kerülő piaci értékek valódiságát, a vagyon- és üzletértékelések során alkalmazott módszereket kifogásolta, valamint úgy ítélte meg, hogy a mérlegben és az eredménykimutatásban szereplő tételek esetenként tisztázatlanok, rendezetlenek lehetnek.

Mindezt sajtóközleményben cáfolta szerdán az econet.hu és könyvvizsgálója, Matukovics Gábor, rámutatva arra, hogy a felügyelet a szóban forgó könyvvizsgálói záradék korlátozásának szövegét pontatlanul és értelemzavaróan idézte. Közleményükben hangsúlyozzák, hogy a könyvvizsgáló a hivatkozott értékelési módszereket és az azok alapján történt értékeléseket a társaságnál folyó PSZÁF-vizsgálat kapcsán az utóbbi hetekben részletesen áttekintette és azokat számvitelileg mindenben megfelelőnek találta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.