Gazdaság

Mégis kellenek a magyar munkások

Német cégek folyamatosan veszik át azokat a magyar munkásokat, akiket korábban – magyar cégek alkalmazottaiként – a SoKo-akció keretében kiutasítottak az országból – írja a Világgazdaság.

Tóth Boldizsár, a Nemzetközi Vállakozók Szövetségének elnöke közel száz olyan hús- és építőipari dolgozóról tud, akik az elmúlt hónapokban ajánlatot kaptak német vállalatoktól, és azt el is fogadták – jóllehet így mintegy 20 százalékkal kevesebbet keresnek, mint korábban a magyar cégek alkalmazottaiként. Az „átigazolók” gond nélkül kaptak munkavállalási engedélyt, holott közülük nem egyet a tavasszal lezajlott SoKo akció után a német rendőrség a közrend megzavarása címén kiutasított az országból.

Vállalkozási szerződések alapján kinn dolgozó magyar vállalkozások közül sokat tb-csalással és embercsempészettel vádoltak meg a német hatóságok. Engedély nélküli munkást nem találtak, sőt azóta két német tartományi bíróság is megállapította, hogy jogszerűtlenek voltak a vizsgálatok; a büntetőeljárások, vagyonzárolások következtében azonban az érintett cégek gyakorlatilag kiszorultak a német piacról.

Az ügyben kormányközi vegyes bizottság alakult, és az Európai Parlament is foglalkozik a kérdéssel. A lehetetlen helyzetbe hozott magyar vállalkozók és a kiutasított dolgozók a nyár folyamán tüntetést tartottak a budapesti német nagykövetség előtt, ám akkor átadott petíciójukra azóta sem kaptak választ. A nagykövetség sajtóosztályán lapunk kérdésére közölték: továbbították a petíciót a berlini illetékeseknek, és válasz is érkezett, csak nem írásban, hanem államtitkári szintű egyeztetés formájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik