Gazdaság

Lekerekítés

Hamarosan rendeződik Sólyom László köztársasági elnök rezidenciájának kérdése; a megoldással a kincstár is jól járhat.






Lekerekítés 1

Lekerekítés 2
A rezidencia kapuja. Marad a bejáratott helyszín.
Lekerekítés 3

Révai Józsefé, a Rákosi-korszak főideológusáé volt az ötvenes évek­ben az a ház, amely – a környező tizenegy hektárnyi területtel – az államfői rezidenciának adott helyet. Sokáig úgy tűnt, a terület a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonába kerül: a pénzintézet erről korábban szerződést kötött a kincstárral, s a kétmilliárd forintos foglalót is átutalta. A bank – tulajdonosára, a magyar államra való tekintettel – most mégis belemegy abba, hogy sztornózzák az üzletet.

Zelles Sándor, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatója egy raj­zot mutat: ezen már az látható, hogy a mai, több mint ezer négyzetméteres elnöki rezidenciát övező hatalmas parkból – a biztonsági szempontokat és az üzleti érdekeket is szem előtt tartva – leválasztanak egy nagy­jából egy hektáros területet, ezt megőrzik eredeti funkciójában, s csupán a többit értékesítik. Ezzel megoldódna a közvéleményt a nyáron hetekig foglalkoztató gordiu­szi csomó: a kincstár bevételhez, az államfő megfelelő rezidenciához jutna.

Köztársasági elnökké való beiktatása után Sólyom László nem fogadott el egyetlen házat sem, amit a KVI felkínált számára. Mint Zelles Sándor lapunknak elmondta, az utolsó pillanatig kiélezett elnökválasztás miatt kivártak a megfelelő épület megvásárlásával, mert nem akarták az új elnököt kész helyzet elé állítani. Ám kisebb botrány kere­kedett az óvatosságukból, mivel Sólyom méltatlannak tartotta, hogy keresve sem találnak egy minden igényt kielégítő épületet. Még az elnöki sajtóiroda is kiadott egy nyilatkozatot, az államfő nemtetszésének adva hangot a kialakult helyzet miatt.




Lekerekítés 4
Eladósorban
Tízszer annyi bevételt remél az idén a költségvetés a Kincstári Vagyoni Igazgató­ságtól, mint az elmúlt esztendőben. Az év elején pályázat útján kinevezett új vezérigazgató, Zelles Sándor szerint teljesíthető a terv. Tavaly alig 3 milliárd forint volt a bevételi előirányzat, ám Thuma József, a korábbi vezérigazgató az alacsonyra tett lécet sem tudta átugrani, így nem csoda, hogy a jóval nagyobb mutatványra már nem vállalkozott. Miután kiderült, hogy az idei terv 33,2 milliárd forint, decemberben vette a kalapját, bár hivatalosan előrehaladott korára és fáradtságára hivatkozott. „Eddig 17 milliárd forintot érő ingatlaneladásáról született szerződés, s ebből 7-8 milliárd már be is folyt a büdzséhez, illetve a költségvetési intézményekhez” – állítja Zelles Sándor. Bár időarányosan lemaradásban van a kincstár, a vezérigazgató változatlanul optimista: mint mondja, most újabb komoly ingatlanokat bocsátanak áruba. A volt Mária Terézia laktanya, a Divatcsarnok és Club Aliga együttes értéke akár a 15 milliárd forintot is elérheti. Amennyiben a Budapest Airportot értékesítik, a bevétel mintegy fele a kincstárat illeti, de azzal nem számolnak – Zelles megfogalmazása szerint ez csak átfutó tétel lesz náluk. A jövő évi tervben egyébként az ideinél szerényebb, 22 milliárd forintnyi bevételt javasolt a KVI. A pénzügyi tárca azonban végül is ezt nem fogadta el, s több mint 40 milliárdra emelte a lécet.

Lekerekítés 4
Lekerekítés 3

Az ellentmondásos helyzet most megoldód­ni látszik: Mádl Ferenc helyét Sólyom László a Béla király úti rezidenciában is elfoglalja. Néhány hónapig azonban még várnia kell, mert a volt államfőnek vásárolt társasházi lakás fölött tetőteret alakítanak ki, s a munkálatok befejezéséig Mádl nem tud hová költözni.

A nemrégiben felújított elnöki rezidenciában Sólyom László sem sok kivetni va­lót találhat, s talán azt sem veszi zokon az amúgy természetbarát elnök, hogy elődjénél kisebb parkban sétálhat majd. Az újonnan kidolgozott koncepció szerint a leválasztandó tízhektáros területet, a három ott lévő, feltehetően lebontásra ítélt, s már az enyészetnek indult épülettel együtt (ezek egykor Rákosié, Farkasé és Gerőé voltak) hamarosan újból, immár árverésen értékesíti a kincstár. Mivel az utóbbi években ugrásszerűen nőttek a budai telekárak, jó esély van arra, hogy az egy hektárral és az ezeregyszáz négyzetméteres villával meg­rövidített ingatlanért sokkal többet ajánlanak a liciten, mint amennyit az MFB fizetett volna érte.

Sólyom László egyébként ma is kincstári lakásban él, amit még az Alkotmánybíróság (leköszönő) elnökeként kapott. Kiköltözése után, amennyiben eladják az ingatlant, egy gyors bevételt elvben máris elkönyvelhet a KVI. Persze ehhez az is kellene, hogy Sólyom lemondjon a lakásról, amelyet a jog szerint az élete végéig használhatna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik