Gazdaság

A jégmezők lovagjai







A jégmezők lovagjai 1

A jégmezők lovagjai 2
A jégmezők lovagjai 3

Képzeljünk magunk elé egy norvég kézvédő krém matrózokkal teli reklámját, és egy népi faragásokkal teli szauna ajtaját, hozzá egy titkosított lappföldi elektro-partyt, amelyet egy világítótorony szervizaknájában rendeznek szomorú, művészeti főiskolás norvég diákok. Ha még így sem sikerült beazonosítani a Röyksopp világát, akkor próbáljuk meg kitalálni, hogy milyen lehet a levitatív diszkó, amelyet egyként jellemez a minimalizmus eleganciája, és a hetvenes évek szintetizátor mágusainak hatalmas, ufókkal és hőerőművekkel teli pannói. A kölykösen naiv easy listening és Jean-Michel Jarre keveredik itt az ambient hatású filmzenék világával.

Feltételezem, hogy azok, akik nem hallottak még Röyksoppot, ezek után is a sötétben tapogatóznak, mint a délután négykor a napköziből hazafelé támolygó norvég kisdiákok. Abban azért reménykedhetünk, hogy a kedves olvasó látta a 2001-es Remind Me klipjét, minden idők legjobb animációs videóját. A kördiagramokkal, táblázatokkal animált, nagyvárosi létet analizáló rajzfilm olyan alapműve a videó-kultúrának, mint a Take on me az A-Ha együttestől.

A Svein Berge és Torbjorn Brundtland alkotta duó hangzásban nem igen tért el a zseniális bemutatkozó lemezük, a Melody A.M. világától, ugyanakkor az új album hangulata mégis melankolikusabb. Az Only this Moment című sikerdal mellett (amelyet Torbjorn és Svein énekel) nincsenek könnyen visszahívható, célratörő slágerek, mégis a nyitó felvétel, a Triumphant tökéletes entrée. Mintha Holle anyó hópihéi helyett hangjegypelyhek lepnék be a norvég benzinkutak tetején álló műanyag rénszarvasokat és a halfeldolgozó üzemek zuzmós cserepeit.




A jégmezők lovagjai 4
Röyksopp: The Understanding EMI • 59 perc, 12 szám Poptőzsdei árfolyam: *** és fél

A jégmezők lovagjai 3

Kiemelhetjük még a What Else is There? című felvételt, amelyben a The Knife-ból ismert Karin Dreijer énekel, és az Alpha Male című pszicho-aktív tételt – ez simán lehetne a Fargo című jeges thriller főcímzenéje -, vagy éppen az új kislemezdalt, a 49 Percentet is. A Röyksoppban az a jó, hogy asszociációs tűzijátékra inspirálja a hallgatót. Első kép: kidobott karácsonyfa szaloncukros papírján megcsillanó napfény. Második kép?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik