Gazdaság

Egy pinot-bubus feljegyzései







Egy pinot-bubus feljegyzései 1
Egy pinot-bubus feljegyzései 2

AVylyan Szőlőbirtok ugyebár a Villányi-hegység déli, délkeleti lejtőin birtokol vagy 125 hektárnyi szőlőt. A Fekete-hegy meszes hardverjére terülő löszös-agyagos dűlők félmillió palackot fialnak évente. A ‘88-ban indult Vylyan vérprofi műhely, mely mindig a legmagasabbra tör. Ezen a héten pazar pinot-jukat állítjuk a Borpultra, magunk is pinot-bubusok lévén. A pinot, mint ismeretes, érzékeny, a hűsebb égöveket kedvelő jószág, mely finom struktúrájúra hangolható, jellegzetesen rőt színű, sokszor szabálytalan szépségű bort ad. Sokan őt tartják a globális kadarkának (vagy: a kadarkát a magyar pinot-nak).

A pinot noir ősi burgundi fajta, valamint a champagne fő szőlőfajtája. A komenizmusban nálunk nemigen termesztették, ma hatalmas fejlődését láthatni. A világban is tör előre: a feka, sűrű cabernet-s borlevesektől sokan pártolnak át az áttetsző, karcsúbb és könnyedebb, bár nehezebben érthető, szenzibilisebb, jobb szájat igénylő pinot-hoz. Ráerősített e tendenciára a remek Kerülőutak című film, melyben két megváltást kereső, magunkfajta lúzer bolyongott a pinot-s santa ynez-i borutakon, hazavágva Kalifornia merlot-fogyasztását és 16-20 százalékkal megemelve a pinot-ét.

A Vylyan Pinot noir 2004-e négy dűlőről származik, legfontosabb ezek közül tán a kötöttebb talajú, erdős-nedves, hűsebb Gombás-dűlő, az innen fakadó aromagazdag gyümölcsök alkotják a hideg tengelyét borunknak. Mely borunk harmonikus, intenzív, gyönyörű illattal köszön, némi finom fával. Könnyed test, melyben sav és a magas (13,5 százalékos) alkohol összeölelkezik. Glicerinkönnyei koncentráltnak mutatják, és jóllehet telt, de nem nehézkes. Jó ivású, cizellált, tartalmas, de könnyed bor, más, mint mondjuk a kitűnő, hűsebb egri pinot-k. De nincs recept, mint semmi igazán fontos dologra az életben, több érvényes pinot-kép lehetséges. Borunk magát fűszeres grillhúsok, pecsenyék és közepesen erős aromájú sajtok mellé ajánlja, úgy 15 fokon, 3 ezer forint alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik