Gazdaság

Beerősítenek a biztosítók

A kockázati életbiztosítások tömeges értékesítését tűzte ki célul az Allianz Biztosító Rt., a Generali-Providencia pedig a nyugdíjbiztosításokra koncentrál. Újdonságaikról, és a hazai életbiztosítási piac legfrissebb trendjeiről tartott sajtótájékoztatót mindkét társaság.

Az Allianz most az életbiztosításban próbálja növelni jelenlegi 9,5 százalékos piaci részesedését (az élet- és nem-élet ágat együttvéve 26 százalék fölötti részesedésével vezeti a piacot) – mondta el Kálózdi Tamás, vezérigazgató-helyettes. Az életbiztosításokon belül pedig elsősorban az egyéni kockázati biztosításokat próbálják nagyobb ütemben piacra dobni, miután, ezen a téren a magyar családok védettsége jócskán elmarad az uniós átlagtól, becslések szerint annak alig tizede.

Emellett a három hónappal ezelőtt bevezetett úgynevezett Allianz Életprogramra helyezik a hangsúlyt, amely több választható elemmel ötvözi a hagyományos unit-linked biztosításokat. Kálózdi Tamás elmondta: az új módozatból eddig 3500-at értékesítettek, és az ügyfelek kétharmada választotta a termék sajátosságának tekinthető hűségbónusz lehetőségét. Ez esetben a biztosítottak első éves díjának 75 százalékát tartalékba helyezik, befektetik, és az ötödik évtől kezdődően meghatározott százalékát évente jóváírják a szerződő számláján. Ezzel azt ösztönzik, hogy minél hosszabb időtartamra vállalják az ügyfelek a biztosítást, és ne hagyják abba a díjfizetést menet közben – mondták el a biztosító szakemberei. Ugyancsak ezt a célt szolgálja az üzletkötők jutalékrendszerének átalakítása is: ezen termék esetében ugyanis gyakorlatilag semmi jutalék nem jár pusztán azért, mert tető alá hoztak egy szerződést, viszont a szerződés teljes élettartama alatt, mintegy elcsöpögtetve kapnak jutalékot az üzletkötők. (A magyar piacon általános gyakorlat az, hogy a szerzdődés megkötésekor egy nagy összegű jutalék jár az ügynöknek, később viszont nem érdekelt a szerződés hosszú távú gondozásában, életbentartásában.)

Az Allianz Életprogram egyébként hatféle befektetési alapot kínál a szerződőknek. Az ügyfelek többsége (30 százaléka) eddig a legbiztonságosabb, árfolyamgarantált állampapíralapot választotta, 25 százalékuk a magyar kötvényalapban, 23 százalékuk pedig a magyar részvényalapban tartja a megtakarítását. Hat százalék választotta az európai kötvényalapot, hét százalék az európai részvényalapot, és 9 százalékuk a nemzetközi ingatlanalapot. A két legnépszerűbb alap háromhavi hozama egyébként meghaladta a bankbetétek ez idő alatti teljesítményét: a garantált alap 1,67, a magyar kötvényalap 5,1 százalékos hozamot produkált az augusztus 31-ig tartó negyedévben, miközben bankban 1,39 százalékos hozamot lehetett elérni – mondta el Kozek András, vezérigazgató-helyettes.

Tervezhető nyugdíj a Generalitól

Pál Zoltán, a második legnagyobb díjbevételű hazai biztosítónak számító Generali-Providencia személybiztosítási területért felelős igazgatósági tagja elmondta, hogy a 2005. tavaszán elindított Ezüstkor Nyugdíjprogram a „harmadik pillér” új generációját jelenti. Az önkéntes nyugdíjpénztári rendszert ugyanis olyan speciális biztosítási elemekkel, termékekkel egészíti ki, amelyek révén biztonságossá és tervezhetővé válik a nyugdíjelőtakarékosság. Az önkéntes pénztári tagsággal, balesetbiztosítással, és igény szerint unit-linked típusú (befektetési egységekhez kötött) megtakarítási elemmel ötvözött komplex módozat legérdekesebb sajátossága, hogy az ügyfél előre meghatározhatja az általa kívánt nyugdíj havi összegét. A biztosító tehát ehhez a garantált járadékszinthez mérten állapítja meg a fizetendő díjat. (Ilyen, úgynevezett „defined benefit” konstrukcióra a hazai piacon eddig nem volt példa, a nálunk általánosan elterjedt nyugdíjtermékek „defined contribution” elven működnek.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik