Gazdaság

Gönci: idén már nullszaldós lesz a Malév

Az utóbbi öt évben közel 40 milliárd forintos veszteséget felhalmozó Malév két év két év múlva már üzemi szinten nyereséget termelhetne – nyilatkozta Gönci János a vállalat vezérigazgatója az Indexnek. Gönci továbbá úgy vélekedett, hogy a Malév középtávon egy nagyobb társasággal egyesülve lenne biztonságban, de azt is megjegyezte, hogy az átszervezések végéig nem lenne jó privatizálni a társaságot.

Gönci János, a Malév Rt. vezérigazgatója szerint az elmúlt öt évben mintegy 38 milliárd forint veszteséget felhalmozó vállalat idén már nullszaldós lesz, és mint az Indexnek nyilatkozta, jövőre is erre számítanak, bár ebben a számításban még nincsenek benne azok az egyszeri bevételek, melyek üzletágak és ingatlanok eladásából származnak. 2007-től pedig már Gönci szerint a Malév nyereséget is termelne.


Nem lesz fapados a Malév 


A fapados modell a Malévnak nem perspektíva. Gönczi úgy véli mindkét modell megmarad, hiszen teljesen más utazószegmenset visznek el a fapadosok, mint a menetrendi társaságok. Ez abból is látszik, hogy miközben a fapadosok forgalma iszonyatos ütemben nő itt Budapesten is, Ferihegyen egy év alatt közel a duplájára nőtt az utazóknak felajánlott székkapacitás. Emellett azonban a Malév is növekedett: a menetrendi társaságok között piaci részesedését megőrizte, az idei nyáron 13,5 százalékkal több utast vitt el mint tavaly, ugyanebben az időszakban- mondta Gönci. Emellett a vezérigazgató azt gondolja, hogy a fapadosok még forgalmat is generálnak a menetrendi légitársaságoknak.


Konszolidáció várható


A vezérigazgató szerint az elkövetkezendő 10-15 évben mindkét szegmensben jelentős konszolidáció várható. Viszonylag nagy menetrendi légitársaságok, illetve légitársasági szövetségek lesznek. Gönci véleménye szerint azok a légitársaságok maradnak fenn a menetrendi területen, amelyek valamelyik nagy légitársasági szövetséghez tartoznak. Ezért is tartja fontosnak a Malév a Oneworldhöz történő csatlakozását. Továbbá megjegyezte, hogy egy légitársasági szövetségben a Malév lényegesen értékesebb lesz egy befektető, egy szakmai partner számára. A cég várakozásai szerint az első évben négy-, a második évben nyolcmilliárd forinttal nő a Malév forgalma a csatlakozás révén – közölte a vezérigazgató.


A Malév a következő 3-5 évben biztosan megállhat a saját lábán, de fejlődni csak a saját erejéből nem tudna. Gönci szerint az a baj, hogy a gazdaságban ha valaki nem növekszik, az valójában elindul az összeomlás felé.


Fél éven belül nem lesz privatizácó


A következő fél évben egy egész extrém helyzettől eltekintve nem lesz privatizáció. A Malévnak az lenne az érdeke, hogy most legalább egy évig békén hagyják – mondta Gönci. Nem lehet úgy átszervezni a vállalatot, hogy közben azt hiszik a vezérigazgatóról és a menedzsmentről, hogy lehet, hogy két hónap múlva már nincsen ott – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik