Gazdaság

Gönci: idén már nullszaldós lesz a Malév

admin
admin

2005. 09. 28. 11:17

Az utóbbi öt évben közel 40 milliárd forintos veszteséget felhalmozó Malév két év két év múlva már üzemi szinten nyereséget termelhetne – nyilatkozta Gönci János a vállalat vezérigazgatója az Indexnek. Gönci továbbá úgy vélekedett, hogy a Malév középtávon egy nagyobb társasággal egyesülve lenne biztonságban, de azt is megjegyezte, hogy az átszervezések végéig nem lenne jó privatizálni a társaságot.

Gönci János, a Malév Rt. vezérigazgatója szerint az elmúlt öt évben mintegy 38 milliárd forint veszteséget felhalmozó vállalat idén már nullszaldós lesz, és mint az Indexnek nyilatkozta, jövőre is erre számítanak, bár ebben a számításban még nincsenek benne azok az egyszeri bevételek, melyek üzletágak és ingatlanok eladásából származnak. 2007-től pedig már Gönci szerint a Malév nyereséget is termelne.


Nem lesz fapados a Malév 


A fapados modell a Malévnak nem perspektíva. Gönczi úgy véli mindkét modell megmarad, hiszen teljesen más utazószegmenset visznek el a fapadosok, mint a menetrendi társaságok. Ez abból is látszik, hogy miközben a fapadosok forgalma iszonyatos ütemben nő itt Budapesten is, Ferihegyen egy év alatt közel a duplájára nőtt az utazóknak felajánlott székkapacitás. Emellett azonban a Malév is növekedett: a menetrendi társaságok között piaci részesedését megőrizte, az idei nyáron 13,5 százalékkal több utast vitt el mint tavaly, ugyanebben az időszakban- mondta Gönci. Emellett a vezérigazgató azt gondolja, hogy a fapadosok még forgalmat is generálnak a menetrendi légitársaságoknak.


Konszolidáció várható


A vezérigazgató szerint az elkövetkezendő 10-15 évben mindkét szegmensben jelentős konszolidáció várható. Viszonylag nagy menetrendi légitársaságok, illetve légitársasági szövetségek lesznek. Gönci véleménye szerint azok a légitársaságok maradnak fenn a menetrendi területen, amelyek valamelyik nagy légitársasági szövetséghez tartoznak. Ezért is tartja fontosnak a Malév a Oneworldhöz történő csatlakozását. Továbbá megjegyezte, hogy egy légitársasági szövetségben a Malév lényegesen értékesebb lesz egy befektető, egy szakmai partner számára. A cég várakozásai szerint az első évben négy-, a második évben nyolcmilliárd forinttal nő a Malév forgalma a csatlakozás révén – közölte a vezérigazgató.


A Malév a következő 3-5 évben biztosan megállhat a saját lábán, de fejlődni csak a saját erejéből nem tudna. Gönci szerint az a baj, hogy a gazdaságban ha valaki nem növekszik, az valójában elindul az összeomlás felé.


Fél éven belül nem lesz privatizácó


A következő fél évben egy egész extrém helyzettől eltekintve nem lesz privatizáció. A Malévnak az lenne az érdeke, hogy most legalább egy évig békén hagyják – mondta Gönci. Nem lehet úgy átszervezni a vállalatot, hogy közben azt hiszik a vezérigazgatóról és a menedzsmentről, hogy lehet, hogy két hónap múlva már nincsen ott – hangsúlyozta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.