Gazdaság

Rekordösszegű bírság a Mol leánycégének

Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter döntése szerint a Slovnaft köteles megfizetni a korábban kirótt 1,34 milliárd korona bírságot. A legnagyobb szlovák olajfinomító a Mol Rt. 98 százalékos tulajdonában van.

A pénzügyminisztérium már tavaly úgy ítélte meg, hogy az ország kiskereskedelmi üzemanyag-forgalmának közel 40 százalékát és a nagykereskedelem 70 százalékát kézben tartó Slovnaft 2002-ben és 2003-ban domináns piaci helyzetével visszaélve, az árképzés szabályait megszegve emelte az árait.

Ivan Miklos pénzügyminiszter a korábban kirótt bírságot, egyes környezetvédelmi kutatások költségeit elismerve, 11,4 millió koronával mérsékelte, de a Slovnaft ezt sem fogadta el, és júliusban fellebbezett. A szabadpiaci árképzés feltételeire hivatkozó fellebbezés részletes indoklásokkal alátámasztott elutasításával együtt a pénzügyminiszter megjegyezte: a szlovákiai gyakorlatban példátlan méretű bírság ellen a tárcánál a továbbiakban már nincs helye a jogorvoslatnak, ellenben a bírósági út még nyitott.

Az MTI értesülése szerint a Slovnaft Szlovákia Legfelsőbb bíróságánál, a Mol pedig nemzetközi cégbíróságnál keres jogorvoslatot azzal a szándékkal, hogy kamatostul visszaköveteli a bírságot, amelynek megfizetése azonban – mint mondták – nem befolyásolja majd a Slovnaft árpolitikáját, sem az üzemanyagárakat, amelyek nagysága minden időben a kőolajtermékek nemzetközi árához igazodik. Ebből az tűnik ki, hogy a bírságot most ki kell fizetni, a bírósági út pedig az összeg visszaszerzésére ad esetleg lehetőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik