Gazdaság

Perrel a bankkártyaköltségek ellen

Több milliárd dollár kártérítési igényt próbál peres úton érvényesíteni négy amerikai kiskereskedelmi szövetség a nagy hitelkártyatársaságokkal szemben. Állításuk szerint a Visa és a Mastercard is összejátszik a kártyadíjak megállapításakor – írja keddi számában a BBC Online. A kérdés nálunk is időszerű.

A peres eljárást élelmiszer-, illatszerboltok, gyógyszertárak és iparcikküzletek szövetségei indították, mondván, hogy a kártyatársaságok összejátszanak és magasan tartják díjaikat.

A vita középpontjában a kártyás fizetést megengedő kiskereskedő által a bankok felé teljesítendő jutalék mértéke áll, amely jellemzően az eladási ár 1,7 százalékát teszi ki. Ez a pert kezdeményező kiskereskedelmi üzletek megítélése szerint aránytalanul magas, mint mondják, a harmadik legjelentősebb költségtétel a bérleti díjak és munkabérek kifizetése után, és egy átlagos amerikai családnak 2004-ben 232 dollár (45-50 ezer forintos) kiadást jelentett.

A boltok érdekképviseleti szövetségének képviselői többek között arra hivatkoznak, hogy Európában vagy Ausztráliában több mint 50 százalékkal alacsonyabb díjakat számítanak fel a kártyatársaságok, illetve a bankok.

A Visa és a Mastercard díjképzési gyakorlatát már korábban is többször kifogásolták az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, ám mindkét cég tagadja, hogy bármi szabálytalanságot követett volna el. A mostani perben egyébként több bankot is kérdőre vonnak, többek között a Citigroup-ot, a Bank of America-t és a JP Morgan Chase-t.

A magyar díjak sem alacsonyak

Bár nem publikus információ, a FigyelőNet értesülései szerint a magyar kereskedők sincsenek könnyű helyzetben, nekik 1-3 százalék közötti bevételarányos díjat kell megfizetniük a bankok felé, ki-ki forgalmánál, és ekképp érdekérvényesítő erejénél fogva kevesebbet vagy többet. Bankkártyás fizetéskor a kereskedő némi jutalékot a kártyatársaságnak is fizet, ám ez jóval alacsonyabb az elfogadó hálózatot működtető pénzintézet által kirótt jutaléknál.

A Figyelő legutóbbi kártyapiaci összeállítása szerint a kereskedőket terhelő átlagos összköltség 2,5 százalék körüli, amit a hírek szerint az Európai Unió is sokall. Jelenleg több európai országra, köztük hazánkra vonatkozóan is készül egy felmérés, amely arra igyekszik választ kapni, hogy indokoltak-e a kártyaköltségek, különösen például a kártyakibocsátó és elfogadó bankok közötti úgynevezett bankközi interchange díj – jelenleg 1,4 százalékon stabilizálódott – mértéke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik