Gazdaság

Pécs városához kerül a Zsolnay

Ingyenes vagyonátadással kerül a pécsi önkormányzat tulajdonába a Zsolnay porcelángyár. A közgyűlés legutóbbi zárt ülésén már fel is hatalmazta a polgármestert a szerződés aláírására – jelenti a Napi Gazdaság.

Erre várhatóan október közepén kerül sor, majd ezt követően a cég 30 napon belül kerül a helyhatóság birtokába. Gonda Tibor alpolgármester nem kívánta kommentálni azt az értesülését, amely szerint a kormány már elvi döntést hozott a Zsolnay átadásáról, illetve annak menetrendjéről, megerősítette azonban, hogy a közgyűlés elfogadta az átadás-átvétel ütemtervét, s arról is döntöttek, hogy a céget átvilágítják. A testület egyúttal felhatalmazta a város vezetését arra, hogy a jelenlegi tulajdonos ÁPV Rt.-vel kezdjen tárgyalásokat a társaság adósságainak törlesztéséről, illetve a veszteség finanszírozásáról.

A lap úgy tudja, hogy a már elkészült szerződéstervezet szerint a város tíz évig nem adhatja el sem a gyárat, sem a márkanevet, köteles fenntartani az üzem működőképességét és tradícióit. Emellett Zsolnay-termékek a jövőben is csak Magyarországon készülhetnek, s három évig 5 százaléknál nagyobb létszámleépítésre sem kerülhet sor.

Pécs számára azért is fontos a gyár, mert az ehhez kapcsolódó mintegy 10 milliárd forint értékű programmal pályáznak az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére. Az üzemet mielőbb szeretnék megnyitni a város felé, s a gyár által már nem használt, több mint 20 ezer négyzetméteres ingatlant felújítanák. A Zsolnay Kulturális Negyedben kapna helyet többek között a kortárs művészeti központ, egy ipartörténeti park, sőt egy oktatási központ is. Emellett vállalkozói tőke bevonásával a területen irodákat, vendéglőket és szállodát is kialakítanak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik