Gazdaság

Magasabb a vártnál az Ifo-index

A német kereskedelem és az ipar indexe emelkedést mutat a múlt havi enyhe csökkenés után. A tanulmányozott cégek értékelése nőtt az augusztusi helyzethez képest, de a kilátásaik a következő hat hónapra szinte változatlanok maradtak.

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója, hétezer vállalat megkérdezése alapján, szeptemberre 96,0 pont – közölték az intézetben.

Az emelkedés meglepetés: az új megrendelések szaporodása továbbra is hazai fogyasztás némi élénkülésére utal, de az elemzők arra számítottak, hogy a mutatót lenyomja a politikai bizonytalanság, amelyet a szeptember 17-i parlamenti választások csaknem döntetlen eredménye okozott. Egy kiértékelés bemutatta a szövetségi választásra adott reakciókat az esemény előtt és után. Ebből az derült ki, hogy több kedvezőtlen értékelés volt a választások után, mint előtte. A választások hatása a jelek szerint gyorsabban elmúlt a vártnál. Az elemzők 94,1 pontot vártak szeptemberről.

A gyártásban az üzleti bizalom ismét javult a kisebb augusztusi csökkenés után. A cégek egyértelműen több pozitív értékelést adtak a jelenlegi helyzetükben, bár a várakozások kevésbé voltak bizakodók, mint augusztusban. Még mindig pozitív a becslés az exportjukkal kapcsolatban. A kiskereskedelmi bizalmi mutatók fellendültek. A cégek jelenlegi helyzetre vonatkozó előrejelzései közel változatlanok voltak, de a vállalatok várakozásai javultak. A nagykereskedelemben az üzleti bizalmi mutató mindkét komponense nőtt. A szerkezet változatlan maradt a jelenlegi üzleti helyzet borúlátó értékelései és a több pesszimista elvárás ellenére.

Kelet-Németországban a bizalmi index növekedése erősebb volt, mint az egész országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik