Gazdaság

Nem foglalkozott az autópálya-építés elszámolásával az EU

Nem foglalt állást az Európai Unió statisztikai hivatala hétfőn az idei magyar államháztartási deficittel kapcsolatos kérdésekről, így az autópálya-építés költségeinek elszámolásáról sem.

Az Európai Bizottság hivatalos véleménye várhatóan a következő hetekben ismeretessé válik – jelezte hétfőn a testület illetékes szóvivője Brüsszelben.


Az Eurostat hétfőn hozta nyilvánosságra becslését a tagországok tavalyi államháztartási hiányáról, a táblázatokban azonban nincs utalás sem az idei hiányra, sem a közös magán- és állami programok révén megvalósított beruházások könyvelési módjára.


Amelia Torres, Joaquín Almunia pénzügyi EU-biztos szóvivője a bizottság szokásos napi tájékoztatóján magyar újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, a most kiadott statisztika kizárólag az elmúlt évekre vonatkozik, nincs kapcsolatban az idei tervekkel. Megerősítette ugyanakkor, hogy a bizottság kitart véleménye mellett, amelyet Almunia szeptember közepi budapesti látogatásán hangoztatott, és ennek megfelelően módosítja a magyar hiányról nyáron kiadott jelentését még október második harmada előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik