Gazdaság

Magasnak találja az adót a szeszipari szövetség

admin
admin

2005. 09. 26. 14:51

Túlzottnak tartja a kormánynak az ágazatra vonatkozó mintegy 15 százalékos jövedéki adó emelését a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács.

Nagy András, a szervezet igazgatója szerint a tiszta szeszre számított, literenként 1 920 forint jövedéki adó tervezett 2 206 forintra történő emelése kisebb mértékű is lehetne. Úgy vélik, ha a kormány a jövő évben bevezetendő legmagasabb áfa-kulcs tervezett csökkentését kívánja kompenzálni e területen, akkor a jövedéki adót elég lenne 2 100 forintra emelni.


A terméktanács igazgatója közölte: ígéretet kapott a Pénzügyminisztériumtól arra, hogy a különböző alapon elvégzett számítások összevetésére sor kerül. Nagy úgy vélte, remény lehet arra, hogy a jövedékiadó-emelés mértéke csökkenjen.


A szakember szerint, ha az adónem túlzottan megnő, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a hazai piacon jelenleg 30 százalék körülire becsült feketeszektor részaránya tovább nő. A jövedéki adó emelése ugyanis várhatóan áremelést gerjeszt a legálisan tevékenykedő cégek körében. Ez pedig esetleg további termékek “átcsúszását” eredményezheti a feketegazdaságba.


Nagy András szerint az iparág területén legálisan működő cégek abban reménykedtek: az általános adócsökkentés eléri ezt az ágazat is.


Megjegyezte: a szövetség fontosnak tartja, hogy a jövedéki adó emeléséből származó többletbevételből jusson az ellenőrzések szigorításának finanszírozására is. Tavaly a magyar államnak az égetett szeszből 30 milliárd forint körüli jövedékiadó-bevétele származott, az áfa-bevétel meghaladta a 25 milliárd forintot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.