Gazdaság

Korrupcióval vádolják a volt szlovák gazdasági minisztert

Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter, aki Pavol Rusko gazdasági miniszter menesztése óta ideiglenesen a gazdasági tárcát is vezeti, pénteken bejelentette: hatalommal való visszaélés miatt bűnvádi feljelentést tesz Rusko ellen, aki szerint az állami olajrészvények visszavásárlását a Mol torpedózta.

Miklos szerint a kormányból kizárt, majd szakadáson átesett liberális párt, az Új Polgári Szövetség (ANO) elnöke, Pavol Rusko azok után is tárgyalásokat folytatott az orosz Jukosz olajtársasággal, miután a gazdasági tárca februárban hivatalosan is elállt attól a szándékától, hogy a Jukosztól visszavásárolja szlovák kőolajipari társaság, a Transpetrol 49 százalékát.

Rusko tavaly novembertől ez év februárjáig a gazdasági tárca képviseletében folyó hivatalos tárgyalások lezárása után titokban még tovább próbálkozott a Transpetrol részvénycsomagjának visszavásárlásával. Erről a minisztérium fejléces papírján levelezett az orosz partnerrel, jóllehet, a levelezésnek a tárcánál semmi nyoma nincs. A Jukosz azonban a hozzá érkezett leveleket kiszolgáltatta Pozsonynak és ezekből kiderül, hogy Rusko a Transpetrol-részvénycsomag átruházását kérte egy Enex Utilities nevű szlovák részvénytársaság javára, a tranzakció közvetítőjeként pedig a Skoda Export nevű prágai céget jelölte meg.

“A dokumentumok azt tanúsítják, hogy a tárgyalásokat nem a szlovák gazdasági tárca hanem egy magánszemély, nevezetesen Pavol Rusko folytatta. Megalapozott a gyanú, miszerint a volt miniszter hivatali jogkörével visszaélve cselekedett és nem kívánatos, Szlovákia jó hírének ártó fejleményeket vitt az ország és a Jukosz viszonyába” – fogalmazott Ivan Miklos, aki úgy tudja, hogy a Transpetrol részvénycsomagjának eladására készülő Jukosz az eladás lebonyolítására megbízást adott egy aukciósháznak, a tranzakció azonban csak a szlovák gazdasági tárca egyetértésével kivitelezhető.

A gyanúsított Pavol Rusko ezek után azt nyilatkozta, hogy minden ezzel kapcsolatos lépését még miniszterként és törvényszerűen, tudatos diszkrécióval hajtotta végre, mert a részvények visszavásárlását “az energiaipar nagy játékosai torpedózták.” Rusko ezek közül egyedül a magyar Mol Rt.-t jelölte meg, mondván, hogy a Mol a közép-európai térség legnagyobb nyersolajfelvevőjeként igen jó gazdasági kapcsolatokat tart fenn a Jukosszal. Az exminiszter a vádakat visszautasítva jogi ellenlépést helyezett kilátásba, mondván, hogy hitelrontásért és gyalázkodásért tesz feljelentést Ivan Miklos ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik