Gazdaság

Veszélyben az uniós olajtartalék

Péntek reggel óvatosan tovább olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, miután a legfrissebb meteorológiai jelentések megerősítették, hogy a Rita hurrikán ereje gyengül a Mexikói-öbölben, és a vihar iránya bizonyára elkerüli a texasi olajipart.

Az olcsóbbodást azonban fékezi, hogy az amerikai olajfinomító kapacitás közel 30 százaléka továbbra sem működik, részint az augusztus végi Katrina hurrikán okozta károk miatt, részint a mostani elővigyázatossági intézkedések, biztonsági üzembezárások miatt. A mexikói-öbölbeli amerikai tengeri olajtermelés körülbelül 92 százaléka is szünetel, de mivel az Egyesült Államok stratégiai olajtartaléka 12 százalékkal nagyobb most, mint egy éve, ez egyelőre nem ad okot aggodalomra.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, novemberi határidőre közép-európai idő szerint péntek reggel hordónként (159 liter) 66,15 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS-jegyzésében, 35 centtel olcsóbb a csütörtöki New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, októberi határidőre péntek reggel gallononként (3,78 liter) 2,0980 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0414 dollárral olcsóbb a csütörtöki NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta péntek reggel hordónként 64,25 dollár volt a legközelebbi, novemberi határidőre a Londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 35 centtel olcsóbb a csütörtöki zárónál.


Veszélyben a tartalék


Egyes repülőterek bezárását és más drasztikus lépések meghozatalát is fontolgatták csütörtökön az uniós tagállamok, válaszul arra, hogy a Rita hurrikán várhatóan újabb csapást mér az Egyesült Államok egyébként is megroggyant olajvidékére – írja a BruxInfo.


Az érvényes közösségi szabályozás értelmében a tizenöt régi tagállamnak plusz Magyarországnak legalább 90 napra elegendő tartalékokkal kell rendelkeznie, míg a maradék kilencnek 2009-ig átmeneti mentessége van. Bizottsági adatok szerint nyolc tagállam – köztük Nagy-Britannia, Olaszország és Luxemburg – tartalékai vészesen közel vannak a 90 naphoz, Belgium pedig már alatta van. Augusztus végi adatok szerint az átlagos tartalék 118 nap volt, de a téli hónapokban ez várhatóan romlani fog.


A tagállamok olajilletékesei csütörtöki találkozójukon nem hoztak döntést, de felmerültek olyan – egyéni – forgatókönyvek is, mint egyes repülőterek ideiglenes bezárása, és a közlekedés drasztikus csökkentése más eszközökkel. A helyzet európai bizottsági illetékesek szerint tovább romolhat, ha a Rita hurrikán – ami várakozások szerint akár ötös fokozatúra is erősödhet szombatra – telibe találja Texast, ahol az Egyesült Államok olajfinomító kapacitásának mintegy negyede és kitermelésének mintegy harmada található.


A Bizottságnak egyébként 75 dollár hordónkénti olajárig vannak előre elkészített forgatókönyvei, de Brüsszel arra számít, hogy a hurrikánszezon elmúltával az árak is újra süllyedni kezdenek. A Nemzetközi Valutaalap csütörtökön 1,2 százalékra csökkentette az eurózóna gazdasági növekedési kilátásait az idén, és 1,8 százalékra jövőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik